Рейтингът на президента на САЩ Джо Байдън този месец падна до най-ниското си ниво от почти две години, което се възприема като предупредителен знак за усилията му за преизбиране. Това показват резултатите на проучване на Reuters/Ipsos.

Четиридневното проучване, което приключи в понеделник, показа, че само 36% от американците одобряват работата на Байдън като президент. Това е спад от 38% през април. Това е най-ниския рейтинг на одобрение от неговото президентство, от юли 2022 г. насам. 

Въпреки че този месец спадът беше в границите на грешка от 3 процентни пункта на анкетата, това може да е лош знак за шансовете на Байдън, когато той се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп на избори на 5 ноември.

Рейтингът на Байдън с рекорден срив

Рейтингът на Байдън с рекорден срив

Проучване установи, че 39% от американците одобряват работата на Байдън, което е процент по-малко от седмица по-рано

Байдън, демократ, до голяма степен е с изравнени шансове с Тръмп в националните социологически проучвания. Но Тръмп има лека преднина пред Байдън в много анкети в щатите, за които се смятани, че е най-вероятно да определят победителя в избирателната колегия на САЩ.

Проучването изложи както слабите страни на Байдън, така и няколко силни страни. Състоянието на икономиката се разглежда като водещ проблем, избран от 23% от анкетираните като най-важният проблем, пред който е изправена страната. Около 21% виждат политическия екстремизъм като основен проблем, а 13% избират имиграцията.

Около 40% от анкетираните в анкетата казват, че Тръмп, който беше президент от 2017 до 2021 г., се е справял по-добре с икономиката на САЩ,  а 30% са по-доволни от Байдън.

Тръмп имаше значително предимство по отношение на имиграцията, като 42% от анкетираните предпочитаха неговия подход към въпроса, докато 25% избраха Байдън.

Байдън имаше скромно предимство по въпроса за политическия екстремизъм, като 34% от анкетираните избраха подхода на президента, а 30% казаха, че Тръмп е по-добър по въпроса.

Анкетираните казаха, че Тръмп има по-добър подход към чуждестранните конфликти и тероризма, като 36% предпочитат Тръмп в тази област, в сравнение с 29%, които подкрепят Байдън.

Рекордно нисък рейтинг за Джо Байдън

Рекордно нисък рейтинг за Джо Байдън

Ключово проучване

Състоянието на икономиката на САЩ се очертава като един от по-големите фактори, които тежат върху надеждите на Байдън за преизбиране.

Гласоподавателите бяха засегнати няколко годиниа от бързо растящи цени, въпреки че инфлацията се забави значително през последните месеци и нивото на безработицата е под 4% повече от две години. Възрастта на Байдън, на 81 години, също предизвиква безпокойство у избирателите.

Също така натоварвайки президента, отделно проучване на Reuters/Ipsos този месец показа, че много демократи не одобряват отговора на Байдън на войната на Израел срещу бойците на Хамас. Анкетата, публикувана във вторник, не пита дали американците одобряват подкрепата на Байдън за военните усилия на Израел в Газа, което рязко разделя демократите.

Над 77-годишния Тръмп са надвиснали четири наказателни преследвания, включително процес за тайни плащания в Ню Йорк, който трябва да приключи следващата седмица. Други два висящи процеса са свързани с президентските избори през 2020 г.

Тръмп невярно твърди, че поражението му на изборите през 2020 г. е резултат от измама. Той включи твърдението в пламенна реч малко преди стотици негови поддръжници да щурмуват Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Петима души загинаха.

Байдън води на Тръмп с 1%

Байдън води на Тръмп с 1%

Разликата се е стопила от последното допитване