Популярността на президента Емануел Макрон и министър-председателя Габриел Атал значително спадна, а последните проучвания показват, че крайнодясното "Национален сбор" във Франция води преди парламентарните избори, които ще се проведат в два тура в края на юни и началото на юли.

Крайнодясната френска партия "Национален сбор" и нейните съюзници водят на първия тур на парламентарните избори в страната с 35,5% от гласовете, сочи проучване на общественото мнение, публикувано тази неделя.

Проучването на Ipsos - проведено за вестник "Паризиен" и Радио "Франс" на 19 и 20 юни - показва, че левият алианс Нов народен фронт (ННП) е на второ място с 29,5% от гласовете.

Центристкият алианс на президента Емануел Макрон е едва на трето място с 19,5 процента от гласовете.

След тях се нареждат "Републиканците" със 7%.

Въпреки това популярността както на Макрон, така и на министър-председателя Габриел Атал спадна значително.

Рейтингът на популярност на Емануел Макрон се срина с пет пункта през юни в сравнение с май, като 26% от французите са доволни от действията му.

Алиансът на Макрон зове французите да не скачат в неизвестното без парашут

Алиансът на Макрон зове французите да не скачат в неизвестното без парашут

Обещава, че няма да вдига данъците

Рейтингът на популярност на Атал е спаднал с четири пункта, до 41% доволни, според проучване на Ifop, публикувано в "Журнал дю диманш".

Според проучването - проведено след решението на държавния глава да разпусне Националното събрание - популярността му е спаднала до едно от най-ниските си нива от 2017 г. насам.

Френската рулетка на Макрон: Ами ако му се падне Фрекзит?

Френската рулетка на Макрон: Ами ако му се падне Фрекзит?

Осем години след вота за Брекзит 55% от британците смятат, че са направили грешка, а французите тръгват по техния път

Същевременно се очаква избирателната активност да бъде между 60 и 64%, което ще бъде много по-високо от 47,5%, отчетени на последните общи избори през юни 2022 г.

Въпреки преднината на "Национален сбор" в социологическите проучвания преди изборите, които ще се проведат в два тура - на 30 юни и 7 юли, е малко вероятно партията да спечели абсолютно мнозинство.

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Той на практика откри предизборната кампания

Макрон свика изборите след съкрушителното поражение на неговия алианс на европейските избори на 9 юни.