Френският президент Еманюел Макрон се ползва с одобрение от 28%, показва проучване на BVA, проведено за радио RTL. Проучването е проведено на 24-25 март сред хиляда души.

Рейтингът на одобрение на президента е спаднал с 6 процентни пункта през месеца.

Останалите 72% от анкетираните са заявили, че не одобряват работата на президента. Това ниво на подкрепа е най-ниското за Макрон в анкетите на тази компания от ноември 2018 г. насам, когато избухна кризата, свързана с движението на жълтите жилетки.

70% от анкетираните се противопоставят на пенсионната реформа, а 64% заявяват, че подкрепят протестиращите.

По-рано през март френското правителство одобри реформа за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години въпреки протестите и стачките.

Макрон обясни на французите, че няма да отстъпи

Макрон обясни на французите, че няма да отстъпи

Френското правителство няма да се поддаде на проявяващите насилие в битката за пенсиите

За вторник е обявен нов ден на протести.

Размириците накараха Макрон да отложи държавното посещение на британския крал Чарлз III и кралицата Камила - първоначално планирано за този уикенд - до началото на лятото.

Макрон е изправен пред криза, която доведе до едни от най-големите стачки и най-лошото улично насилие във Франция от години, след като правителството му прокара непопулярния си законопроект за пенсионна реформа през парламента без гласуване.

Макрон обеща да продължи с "демократичния процес" и очаква решението на най-висшия конституционен орган на Франция, Конституционния съвет, относно законопроекта за пенсиите.