Киев не предприе никакви стъпки за изпълнението на споразуменията от Женева, които бяха съгласувани между Русия, Украйна, ЕС и САЩ на 17 април.

Това обяви посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин, допълвайки, че Западът също не е помогнал, предаде РТ.

Посланикът на Русия в ООН смята, че украинският режим, подкрепян от Запада, тласка страната към катастрофа.

"Нищо не е свършено от страна на властите на Киев по прилагането на документа от Женева. Нашите западни колеги, предимно американците, които в момента имат безпрецедентно влияние над Киев, не могат или не искат да убедят Киев да изпълни задълженията си според споразумението от Женева", каза Чуркин на среща на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

От своя страна посланикът на САЩ в организацията Саманта Пауър обвини Русия, че създава проблеми в Източна Украйна и подкопава правителството в Киев.

„Русия продължава да спонсорира, да координира и да разпалва тежковъоръженото сепаратистко движение", подчерта тя.

Чуркин от своя страна отхвърли нападките и добави, че ако ситуацията в Украйна не се промени, Западът трябва да поеме отговорност за това. По думите му нито една радикална група не е оставила оръжията, включително и „Десен сектор", които „маршируват под нацистки знамена", допълвайки, че на тези групи им е гарантиран правен статут и се използват под формата на паравоенни батальони в различни региони.

Според Чуркин Майданът все още е окупиран, което е в нарушение на споразуменията от Женева.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че САЩ стоят зад украинската криза от самото начало. Той добави, че ако санкциите продължат, Русия ще преразгледа кой има достъп до ключови сектори в руската икономика.