Представители на долната камара на Конгреса на САЩ внесоха в Сената резолюцията за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, съобщи Си Ен Ен. За първи път в историята на страната Тръмп е президентът, който на два пъти е бил подложен на процедурата за отстраняване от власт.

Джулиани ще защитава Тръмп в процеса по импийчмънт

Джулиани ще защитава Тръмп в процеса по импийчмънт

Ще застъпва тезата за "нарушения" при вота...

Самият процес по импийчмънт ще започне след 8 февруари. По време на заседанията членовете на Камарата на представителите ще действат като прокурори, а сенаторите като съдебни заседатели. Сенаторът демократ от Върмонт Патрик Лий ще ръководи процеса.

Си Ен Ен отбелязва, че ако ставаше дума за импийчмънт на настоящия президент, тогава председател щеше да бъде шефът на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс. Именно той беше председател на процеса в рамките на първия импийчмънт на Тръмп, в резултат на който бившият президент беше оправдан.

На 9 февруари започва импийчмънтът на Тръмп

На 9 февруари започва импийчмънтът на Тръмп

Процесът ще започне в Сената

Като се има предвид обаче, че президентският мандат на Тръмп изтече на 20 януари, ролята на председател за първи път в историята на САЩ е възложена на сенатор.

Контролираната от демократите Камара на представителите на 13 януари одобри резолюция за импийчмънт на Тръмп. Демократите направиха първия си опит да го отстранят от длъжност през 2019 г. Тогава долната камара също одобри обвиненията, но Сенатът, в който републиканците имаха мнозинство, в началото на 2020 г. оправда държавния глава.

Този път процедурата за импийчмънт бе инициирана заради изявления, направени от Тръмп на 6 януари. На този ден негови поддръжници щурмуваха Капитолия.