Американският министър на енергетиката Рик Пери отказа да предостави на Конгреса свързани с Украйна документи, поискани в рамките на разследването за импийчмънт, съобщи "Гласът на Америка".

На 10 октомври беше издадена призовка, задължаваща Пери да предоставиш информация за собствената му роля в усилията на президента Доналд Тръмп да убеди украинския държавен глава Володимир Зеленски да разследва сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън - сега потенциален конкурент на Тръмп за президентския пост.

Заместничката на Пери - Мелиса Барнисън, изпрати писмо до свързаните с разследването комисии в Конгреса, в което се казва, че процедурата не е юридически издържана и че по-голямата част от поисканата информация има поверителен характер.

Белият дом няма да сътрудничи по разследването срещу Тръмп

Белият дом няма да сътрудничи по разследването срещу Тръмп

Обвини демократите в политическо преследване

Според американското законодателство, предоставянето на документи, поискани в рамките на разследване за импийчмънт е задължително. Отказът те да бъдат предоставени представлява възпрепятстване на правосъдието.

Пери, който обяви оттеглянето си от поста, заяви, че скандалът с Украйна няма никаква връзка с оставката му.

Припомняме, на 17 октомври Тръмп потвърди, че Пери напуска поста в края на годината. По-рано в медиите се появи информация, че Пери е призовал Тръмп да проведе телефонния разговор от 25 юли с Володомир Зеленски, в който нееднократно е настоял за разследване срещу Байдън

Тръмп: Не исках да се обаждам на Зеленски, накараха ме

Тръмп: Не исках да се обаждам на Зеленски, накараха ме

Президентът прехвърли отговорността на енергийния министър на САЩ

.