Британският министър-председател Риши Сунак ще пътува до Полша във вторник, за да обяви 500 милиона паунда допълнително военно финансиране за Украйна, съобщи уебсайтът на британското правителство, цитиран от Интерфакс-Украйна.

Според разпространената информация Сунак ще се срещне с полския премиер Доналд Туск, за да обсъдят задълбочаването на британско-полските отношения. Страните ще проведат разговори и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Варшава за европейската сигурност и подкрепата за Украйна. След това британският премиер ще пътува до Германия, за да се срещне с канцлера Олаф Шолц в Берлин.

"Украйна е изправена пред екзистенциална заплаха, докато Русия продължава своята варварска инвазия, рискувайки сигурността и стабилността на цяла Европа", се отбелязва в доклада.

Допълнителното финансиране от 500 милиона паунда ще се използва за бързо доставяне на спешно необходими боеприпаси, противовъздушна отбрана, дронове и инженерна поддръжка. Дроновете ще бъдат закупени от Великобритания.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство ще изпрати на Украйна пакет от оборудване, предназначено да отблъсне руска инвазия по суша, море и въздух.

Пакетът за помощ съдържа 60 лодки, включително лодки за нападение и гмуркане, както и военноморски оръдия, повече от 1600 ударни и противовъздушни ракети, както и допълнителни ракети Storm Shadow с голям обсег на действие, повече от 400 единици оборудване, включително 160 защитени превозни средства Husky, 162 бронирани превозни средства и 78 високопроходими превозни средства, както и почти 4 милиона боеприпаси за малки оръжия.

"Защитата на Украйна срещу бруталните амбиции на Русия е жизненоважна за нашата сигурност и за цяла Европа. Ако бъде позволено на Путин да успее в тази агресивна война, той няма да спре на полската граница. Въоръжените сили на Украйна продължават да се бият смело, но те се нуждаят от нашата подкрепа - и те се нуждаят от нея сега.

Министърът на отбраната Грант Шапс каза: "Този ​​рекорден пакет от военна помощ ще даде на президента Зеленски и неговата смела нация повече от необходимото, за да изгонят Путин и да възстановят мира и стабилността в Европа."

"Обединеното кралство беше първото, което предостави ракети NLAW, първото, което предостави модерни танкове и първото, което изпрати ракети с голям обсег. Сега отиваме още по-далеч. Никога няма да позволим на света да забрави екзистенциалната битка, която Украйна води, и с нашата постоянна подкрепа те ще спечелят", каза Шапс.

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Веднага след гласуването в Сената