Малтийската депутатка Роберта Мецола е новият председател на Европейския парламент, съобщават световните медии.

Навръх рождения й ден стана ясно, че тя ще наследи покойния Давид Сасоли.

43-годишната Мецола става най-младият председател на ЕП в историята, като след 2002 г. Европарламентът най-накрая е оглавен от жена.

Малтийката спечели голямо мнозинство от 458 гласа, с които става третата жена начело на ЕП след споразумение между водещите политически групи.

Роберта Мецола, която изпълняваше функциите на председател на Европарламента след смъртта на Сасоли, е член на Европейската народна партия (парламентарна група на християндемократическите и консервативните политически движения).

Обявиха кандидатите за наследник на Сасоли

Обявиха кандидатите за наследник на Сасоли

Гласуването започва днес

Въпреки че Мецола бе смятана за фаворит за поста, пречка за кандидатурата ѝ беше различната позиция на Малта по отношение на абортите в сравнение с други държави от ЕС, където те са забранени.

Политическата кариера на Мецола е тясно свързана с институциите на ЕС. Тъй като тя обаче е от малка и по-нова държава членка с едва шестима евродепутати, това ограничава влиянието ѝ върху конкурентите ѝ.

Фактът, че човек от островната държава Малта с нейните 500 000 жители за първи път получава висш пост, е от значение за ЕС. За разлика от своите предшественици Мартин Шулц, Антонио Таяни и Давид Сасоли, Мецола не идва от голяма държава като Германия или Италия, а е трябвало да направи кариера в Брюксел.

Държавният глава Румен Радев поздрави Мецола по случай избирането й за поста.

В писмото си президентът заявява подкрепата на България за отстояването на европейските ценности и демокрацията, за просперитет на Европа и нейните граждани.

Държавният глава пожелава на Роберта Мецола сили и градивна енергия на високоотговорния й пост.

Погребаха с почести председателя на ЕП Давид Сасоли

Погребаха с почести председателя на ЕП Давид Сасоли

На церемонията присъстваха лидерите на ЕС и Италия