Букурещ поиска обяснение от Москва за арестувана в Русия румънска гражданка, заподозряна в шпионаж, предаде Дойче веле.

Министерството на външните работи на северната ни съседка е отправило запитване към руската страна за задържането на Карина Цуркан - топмениджър в руската енергийна компания "Интер РАО".

Вчера агенция ТАСС съобщи, че Цуркан е заподозряна в шпионаж в полза на друга държава. Не се огласяват подробности, тъй като делото по случая е с гриф "секретно".

Арестът е извършен на 15 юни.

"Министерството на външните работи на официално поиска от посолството на Руската федерация в Букурещ допълнително информация за причините за задържането в Москва на Карина Црукан. Според наличните данни, тя има румънско гражданство." - се казва в официално съобщение на външното ведомство на Румъния.

От министерството изразяват загриженост заради "спекулативния характер на информацията в редица руски медии" по случая и призовават за обективност по темата.

По-рано министърът на външните работи на северната ни съседка Теодор Мелешкану заяви пред румънската информационна агенция AGERPRESS, че задържаната жена притежава румънски и молдовски паспорт.

Според изданието РБК обаче от молдовското министерство на външните работи са съобщили, че Карина Цуркан се е отказала от молдовското гражданство. Уточнява се, че процедурата по отказа е приключила през 2016 г.

Според агенция "Интерфакс" Цуркан е заподозряна за шпионаж в полза на румънското външно разузнаване, което "активно си сътрудничи с ЦРУ".

"Цуркан е заподозряна, че е предавала на румънското външно разузнаване информация за подготовката на големите руски енергийни проекти чужбина", коментира неназован източник на "Интерфакс".

Румънската гражданка е задържана за два месеца. Срещу нея е образувано наказателно дело за шпионаж, по което може да бъде осъдена 10 до 20 години лишаване от свобода, ако бъде обявена за виновна.