Румъния завърши преговорите за присъединяване към Европейския съюз, но при по-сурови условия, отколкото България или която и да е друга бивша комунистическа страна от първия кръг присъединили се.

Очаква се с политическото си решение идната седмица лидерите на ЕС да открият пътя за членство на България и Румъния от 1 януари 2007 г.
Европейските дипломати изпитваха сериозни съмнения към Румъния - страна с 22-милионно население, тежко комунистическо наследство и широко разпространена корупция.

За да разсее опасенията, Румъния прие по-строги условия на наблюдение по единайсет важни направления - от държавните субсидии в стоманодобива до борбата с корупцията и затягането на граничния контрол.

Ако мнозинството правителства в ЕС не са доволни от напредъка, те могат да отложат присъединяването й до 2008. За България такова отлагане е практически невъзможно, защото то би изисквало единодушие на всички членки на ЕС.

Румънският външен министър Мирча Джеоана е подчертал, че това е исторически ден за Румъния.
“Говореше се, че Румъния няма да затвори преговорите навреме. Сега заедно с нашите български съседи и приятели се готвим за официалното политическо решение, което Европейския съвет ще вземе идната седмица и което ще бъде изключително важно за Румъния и България. Моментът е на радост, но и на отговорност за нас. Еуфорията ще премине бързо, има работа за вършене в Румъния и искам да уверя всички в същото, в което уверих членовете на Европейската комисия - Румъния е сериозен играч, ние сме най-заинтересувани да поправим онези неща у нас, които още не са такива, каквито трябва да бъдат”, е заявил Джеоана и е допълнил, че Европейският съюз е самообучаваща се институция.

“Щом закъснееш малко, летвата се вдига по-високо, отколкото в предишния кръг. За България и Румъния летвата в много отношения беше по-висока, отколкото за Полша и останалите страни от първия кръг. Вероятно са направени изводи от несполуките. Защо Румъния бе изправена пред по-значителни проблеми? Защото е по-голяма страна, по-усложнена страна, с огромна индустрия, нерационално развита по време на комунистическия режим на Чаушеску, и приватизацията, преструктурирането и движението напред са по-сложни, отколкото в много други страни. Ако погледнем на нещата съпоставимо - откъде тръгна Румъния и къде стигна - мисля, че напредъкът е просто фантастичен”, е обяснил румънският външен министър.

Запитан какви ще бъдат най-важните приоритети ако стане нов премиер на Румъния, за да бъде страната наистина приета на 1 януари 2007, а не отсрочена, Джеоана е отговорил, че ще продължи добрата работа.
“Като премиер аз ще поема под лично наблюдение реформата в държавната администрация и борбата срещу корупцията - това са двете неща, от които Румъния се нуждае най-много днес”, каза още министър Джеоана, цитиран от БиБиСи.