Американските и съюзническите разузнавателни агенции проследяват увеличаване на малките саботажни операции в Европа, които според тях са част от руска кампания за подкопаване на подкрепата за Украйна, пише американският вестник The New York Times.

Тези операции са предимно палежи или опити за палеж. Техните цели са различни обекти, включително склад в Англия, фабрика за бои в Полша и склад на IKEA в Литва, припомня изданието.

Няколко души, заподозрени във връзки с руското разузнаване, също бяха арестувани по обвинения в планиране на атаки срещу американски военни бази, както Би Би Си вече съобщи.

Според западното разузнаване тези действия са част от съгласуваните усилия на Русия да забави доставките на оръжия за Киев и да създаде вид на нарастваща европейска опозиция за подкрепа на Украйна, отбелязва вестникът.

За Русия задържането на руснаци за шпионаж в Германия е провокация

За Русия задържането на руснаци за шпионаж в Германия е провокация

Според Москва не са били представени доказателства за вината и връзките със службите на страната

Въпреки че доставките на оръжие за Украйна не са засегнати от това и много от целите на руския саботаж не са пряко свързани с войната, според служители по сигурността, цитирани от вестника, твърдят, че Русия "се опитва да посее страх и да принуди европейските страни да затегнат сигурността по цялата верига за доставки на оръжие, което ще наложи допълнителни разходи и ще забави темпото на доставките".

Според източници от разузнаването, цитирани от изданието, агенти на ГРУ са използвали руска дипломатическа сграда в английския окръг Съсекс, за да вербуват местни жители да извършат палеж в склад в Лондон през март. Властите твърдят, че складът е бил свързан с доставки за Украйна, но не предоставят подробности.

Четирима британци бяха обвинени в умишлени палежи, а един от тях в съдействие на чуждестранното разузнаване.

Миналата седмица девет души бяха арестувани в Полша и обвинени в организиране на различни актове на саботаж по указания на руските разузнавателни служби.

"Имаме работа със саботаж в Литва, палеж на склад на IKEA. Хората, които бяха арестувани там, може да са свързани и с опити за организиране на саботаж в Полша, главно палежи", каза тогава премиерът Доналд Туск.

В Естония и Латвия задържаха руски шпиони

В Естония и Латвия задържаха руски шпиони

Хибридна операция на руските служби в Прибалтика