В Русия в петък по искане на Роскомнадзор беше блокиран достъпът до сайтовете на ЦРУ и ФБР, както и до сайта на Държавния департамент на САЩ "Награди за правосъдие". Това е сайтът на програма, в която САЩ плащат награди за информация за заплахи за националната сигурност на страната, съобщава Руската служба на Би Би Си. Причината за блокирането на ресурсите не се съобщава, а сайтовете са блокирани от 26 януари.

Миналия май Василий Пискарьов, ръководител на комисията по сигурността на Държавната дума, заяви, че публикациите на ЦРУ на руски език са подстрекаване към държавна измяна и "явен опит за вербуване".

На 2 май ЦРУ публикува видео на руски в канала си в YouTube, което съветва как безопасно да се свържат хората с тях, за да предадат информация.

На свой ред Руската служба за външно разузнаване отвори интернет приемна в Даркнета (сегмент на Интернет, използван предимно за незаконни дейности-бел.ред) през април 2021 г., където всеки който иска да се сподели информация за "заплахи за сигурността на Руската федерация".

В началото на януари военната прокуратура на Владимирска област също заведе дело за блокиране на новинарски сайт на ООН в Русия, но ищецът се отказа от делото в петък. Съдът прекрати производството.

Припомняме, че Русия забрани Facebook и Instagram през март миналата година, след като съд призна Мета за виновен в "екстремистка дейност". Москва вече беше спряла достъпа до Facebook заради ограничаване на достъпа на руски медии до платформата.

Руският държавен комуникационен регулатор "Роскомнадзор" блокира достъпа до Instagram също през март, след като Мета заяви, че ще позволи на потребителите на социални медии в Украйна да публикуват съобщения като "Смърт на руските нашественици".

Русия блокира много руски и чуждестранни сайтове, като ги обвини в "дискредитация" на руските въоръжени сили, след като прие съответен закон

В Русия разширяват понятието "държавна измяна"

В Русия разширяват понятието "държавна измяна"

Промените са свързани с войната с Украйна