Русия реагира яростно, след като Международния спортен съд (КАС) потвърди забраната руски атлети да се състезават на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро през следващия месец, съобщават световните осведомителни агенции.

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече „цинично решение” забраната, наложена заради скандала с поддържаната от държавата програма за допингиране на руските спортисти.

По-рано днес КАС потвърди решението на Международния параолимпийски комитет за възбрана на всички руски състезатели.

„Забраната нашите параолимпийски атлети да участват в Рио е цинично решение, мотивирано от желанието за отстраняване на силни съперници”, коментира Медведев.

Андрей Строкин, генерален секретар на Руския параолимпийски комитет, изтъкна, че настроението на атлетите не е добро, „защото често за човек с увреждане това е единственият шанс за себереализация и постигане на нещо в живота”.

Роман Петушков, шесткратен руски параолимпийски шампион, определи решението като „нечовешко” и „унижение”.

Състезателят на дълъг скок Вадим Альошкин коментира, че атлетите билипионки в една голяма игра, с която ние нямаме нищо общо”.  

Крейг Спенс  от Международния параолимпийски комитет обаче отбеляза, че институцията изпитвала „голяма симпатия” към руските атлети, но, по думите му, решението било продиктувано от доказателствата за наличието на система за допингиране на състезателите, организирана от държавата.