Русия и Турция потвърдиха целта си да намалят напрежението "на терен" в борбата срещу тероризма в Сирия, съобщава "Спутник", позовавайки се на руското външно министерство.

Двете страни потвърдиха целта си да намалят напрежението на терен, докато продължава борбата срещу терористите, признати като такива от Съвета за сигурност на ООН, за да защитят цивилните граждани в и извън зоната на деескалация и да осигурят спешна хуманитарна помощ на всички нуждаещи се, посочва се в изявление на ведомството.

Турция свика извънредно заседание на НАТО за ситуацията в Идлиб

Турция свика извънредно заседание на НАТО за ситуацията в Идлиб

След като 33-ма турски войници бяха убити там

Ситуацията в Идлиб се влоши, след като на 27 февруари терористичната групировка Хаят Тахрир ал Шам (известна по-рано като Ал-Нустра, забранена в Русия) извърши нападения в Идлиб, на които сирийската армия отвърна с въздушна атака, при която загинаха 33 турски военни, а над 30 души бяха ранени.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Турция, че не изпълнява някои от поетите ключови ангажименти за разрешаване на ситуацията в Идлиб, в частност по отношение на разделянето на терористите от представителите на въоръжената опозиция, отворена за диалог със сирийското правителство.

От своя страна вицепрезидентът на Турция Фуат Октай отрече обвиненията и настоя, че Анкара спазва ангажиментите си, свързани с Идлиб.

Европа настоява Асад и Русия да спазват прекратяването на огъня в Идлиб

Европа настоява Асад и Русия да спазват прекратяването на огъня в Идлиб

"Незабавно да прекратят военните действия... Русия да продължи преговорите с Турция"