Русия и Украйна размениха пленници по формулата 100 за 100. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Още 100 украинци се намират у дома си в Украйна. Националната гвардия, граничарите, украинските въоръжени сили. Повечето от тях са защитници на Мариупол. Всички са наши, всички са се върнали на родната си земя. Работим по всеки един от тях и няма да спрем, докато не върнем всички!" - коментира държавният глава.

Зеленски благодари на екипа, който се занимава с обмена. "Благодаря ви за резултата, от който страната се нуждае", - подчерта той.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в резултат на преговорите в четвъртък от украински плен са върнати 100 руски военнослужещи.

"В замяна бяха предадени 100 военнопленници от ВСУ", се казва в изявление на министерството.

"По време на връщането на руските военнослужещи от плен Обединените арабски емирства оказаха хуманитарно посредничество", заяви руското министерство на отбраната.

 Русия и Украйна обмениха по над 200 пленници

Русия и Украйна обмениха по над 200 пленници

Размяната е станала с посредничеството на ОАЕ

Руското министерство на отбраната съобщи за предишната размяна на пленници на 31 януари. Тогава 195 руски военнослужещи се завърнаха от украински плен. "При размяната бяха предадени точно 195 военнопленници на ВСУ", съобщи руското министерство на отбраната на 31 януари.

Украйна с остра позиция за пленници, върнати от Русия в Унгария

Украйна с остра позиция за пленници, върнати от Русия в Унгария

Киев твърди, че те са държани в изолация

Тогава руското министерство на отбраната съобщи също, че Обединените арабски емирства са взели посредническо хуманитарно участие по въпроса за връщането на руски военнослужещи от украински плен.