Украинската полиция задържа 12 души, заподозрени за масовите разстрели на Евромайдана в Киев между 18 и 20 февруари, които отнеха живота на над 75 протестиращи, предаде „Пети канал". Информацията бе потвърдена от главния прокурор на страната Олег Махницки.

На извънреден брифинг вътрешният министър Арсений Аваков съобщи за трима арестувани, които са убили над 17 души на ул. „Университетска". По думите му, само от едното оръжие са изстреляни осем фатални изстрела.

Той добави, че малко преди кървавата развръзка на събитията, Москва е доставила на президента Янукович голямо количество оръжия и експлозиви.

Шефът на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко обяви, че руската Федерална служба за безопасност е замесена в планиране на операции срещу протестиращите.

Той поясни, че генералната прокуратура на Украйна е издала заповед за арестуване и изправяне пред съда на бившия президент Виктор Янукович и бившия ръководител на Службата за сигурност Александър Якименко.

Според него убийствата на демонстранти в Киев са извършени "под прякото ръководство" на бившия президент Янукович.

Сред задържаните е и предполагаемият ръководител на снайперистите. Всички заподозрени за убийствата са сътрудници на разформированата служба за борба с безредиците „Беркут", съобщиха разследващите.

Следователите вече са започнали действия по установяване на тяхната съпричастност към събитията, които шокираха света и доведоха до абдикацията на властта в страната. На деветимата вече са били проведени разпити с детектор на лъжата, поясни Махницки.

Украинският главен прокурор обяви още, че на 20 февруари сваленият президент Виктор Янукович е издал нареждане до вътрешното министерство и службите за сигурност да използват огнестрелно оръжие срещу протестиращите.

Разследващите вече установиха, че снайперистите са били разположени на ключови места в Киев като хотел „Украйна", Октомврийският дворец, хотел „Казацкая" и Домът на профсъюзите.

В разследването са включени над 30 хил. сътрудници на правоохранителните органи, които са били на служба в столицата по време на убийствата.

От полицията в Киев изразиха надежда, че очакват в следващите дни разпитите да доведат до залавянето на още съпричастни към стрелбата срещу демонстрантите.