Русия призовава Съвета за сигурност (СС) на ООН да не подкрепя американската проекторезолюция за Близкия изток; този документ не е нищо повече от разрешение за убийство на палестински цивилни. Това заяви във вторник постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"Алтернативната проекторезолюция на Съвета за сигурност в ивицата Газа, предложена от Съединените щати, не съдържа призив за прекратяване на огъня и е насочена към разширяване на чадъра на ООН за израелската операция в анклава. Това не е алтернатива, а още едно разрешение за убиват палестински цивилни, които Съединените щати възнамеряваха да издадат на Израел, като се подписаха под него този път е Съветът за сигурност на ООН. Призоваваме членовете на съвета да не подкрепят това разрушително начинание", каза той по време на речта си на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ внасят в ООН резолюция за временно примирие в Газа

САЩ внасят в ООН резолюция за временно примирие в Газа

Не е ясно кога и дали проекторезолюцията ще бъде подложена на гласуване

Дипломатът посочи, че "блокирайки международните усилия за прекратяване на насилието в Газа, Вашингтон носи пълната отговорност за безпрецедентния брой жертви на ескалацията сред цивилното население, чийто брой вече наближава 30 хиляди. Това е цената на американското вето в Съвета на Газа", подчерта той.

Небензя е убеден, че спешното прекратяване на огъня и спазването на международното хуманитарно право от Израел е "единственият и жизненоважен императив за предотвратяване на масовия глад в Газа". "Въпреки това, всички опити на съвета да вземе подобно решение бяха блокирани от Съединените щати, които използваха правото си на вето четири пъти. На фона на десетки хиляди мъртви и гладуващи хора в Газа, американската делегация продължава цинично да спори че прекратяването на огъня е почти опасно, така че как то ще подкопае крехката американска дипломация на място", отбеляза дипломатът.

"Нека си спомним какви надежди се възлагаха на приемането на Резолюция 2720 на Съвета, която, както ни казаха тогава, имаше за цел да промени радикално ситуацията с хуманитарните доставки. За тези цели генералният секретар беше инструктиран да назначи старши хуманитарен координатор, чиято позиция беше заета от Сигрид Кааг. Въпреки това слабият и двусмислен език по отношение на военните операции, въведен в текста, за да угоди на позицията на Вашингтон, само влоши ситуацията. Ние предупредихме съвета за това", подчерта той.

"Хамас" не хареса предложението за примирие в Газа

"Хамас" не хареса предложението за примирие в Газа

Няма напредък в преговорите между палестинската групировка и Израел, потвърди Катар

На 20 февруари САЩ за пореден път блокираха приемането от Съвета за сигурност на ООН на проекторезолюция с искане за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа. 13 от 15 членове на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай, гласуваха за документа, представен от Алжир. Великобритания се въздържа и Съединените щати използваха правото си на вето. Както каза тогава Небензя, по този начин САЩ написаха още една черна страница в историята на Съвета за сигурност.

Нетаняху: САЩ ни подкрепят във войната с "Хамас"

Нетаняху: САЩ ни подкрепят във войната с "Хамас"

Изявлението бе обявено като негов отговор на забележките на президента на САЩ Джо Байдън,

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза във вторник, че се е съпротивлявал на натиска за преждевременно прекратяване на войната в Газа. По думите му, тази позиция има подкрепата на САЩ, която "ще ни помогне да продължим кампанията до пълна победа" над "Хамас". Изявлението бе обявено като негов отговор на забележките на президента на САЩ Джо Байдън, който предупреждава крайнодясното правителство на Израел да не губи международна подкрепа.

Нетаняху отбеляза проучване, според което 82% от американците подкрепят Израел срещу "Хамас".

Няма напредък в преговорите между "Хамас" и Израел относно прекратяването на огъня и размяната на заложници въпреки съобщенията за изтекло предложение за примирие. Това заяви говорителят на катарското министерство на външните работи Маджед бин Мохамед Ал-Ансари на пресконференция в Доха.

"Има много развития в рамките на усилията за посредничество и те продължават на различни нива, нямаме нищо ново за съобщаване", посочи той.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел се е съгласил да не участва във военни действия по време на Рамадан в ивицата Газа, който се очаква да започне вечерта на 10 март и да приключи вечерта на 9 април.

Той отбеляза, че Израел се е ангажирал да направи всичко възможно, за да евакуира палестинците от Рафах, преди да засили кампанията си там за унищожаване на "Хамас".

Байдън и Нетаняху обсъждат Газа

Байдън и Нетаняху обсъждат Газа

Първи разговор между двамата от острите коментари на Байдън за действията на Израел

Съобщеното шестседмично споразумение за прекратяване на огъня ще включва освобождаването на приблизително 400 палестинци от Израел в замяна на освобождаването на 40 заложници от Ивицата Газа.