От САЩ заявиха, че се подготвя проекторезолюция срещу Сирия с участието на Русия, която да се предложи на Съвета за сигурност на ООН.

В проекторезолюцията се предвижда „всички страни в Сирия незабавно да спрат насилието, независимо от къде произлиза", но не се споменава за санкции.

Американският държавен секретар Хилъри Клинтън заяви, че в предложението се предвижда изграждането на „паритет между правителството и мирните демонстранти", но САЩ внимателно ще „разгледат проектодокумента".

Тя изрази надежда, че САЩ може да работи с Русия, която за първи път признава тези методи срещу режима в Сирия.

По думите на руския посланик в ООН Витали Чуркин проекторезолюцията е „конструктивна реакция" в Съвета за сигурност, съобщи "Новости".

Френският посланик в ООН Жерард Арауд критикува проекторезолюцията, защото не е балансирана и се нуждае от „много изменения".

Изненадата, че Русия участва в подготвянето на проекторезолюция срещу Сирия е заради последните убийства в страната - вчера бяха убити 27 души в Сирия.

Припомня се, през октомври Русия и Китай наложиха вето на резолюция от Съвета за сигурност, която трябваше да бъде наложена на режима на Башар Асад в Сирия.