Авиацията на ръководената от САЩ "международна антитерористична коалиция" продължава да създава опасни ситуации в небето на Сирия, в нарушение на въздушното пространство на тази страна. Това съобщава "Интерфакс", като цитира зам.-ръководителят на Руския център за помирение на воюващите страни в САР контраадмирал Вадим Кулит.

"През деня "коалицията" регистрира 11 случая на нарушаване на протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са съгласувани с руската страна", каза той на брифинг в петък.

"В района на Ал-Танф бяха регистрирани 13 нарушения на ден от три двойки изтребители F-16, двойка изтребители Rafale, двойка изтребители Typhoon и три многоцелеви безпилотни летателни апарата MQ-1C на коалицията", — добави контраадмиралът.

Русия видя нови нарушения на Запада в Сирия

Русия видя нови нарушения на Запада в Сирия

"През деня коалицията регистрира 13 случая на нарушение на протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г.

Припомняме, че Русия редовно съобщава за нарушения на САЩ в Сирия. 

Такива се констатират всяка седмица.

Иран, Русия и сирийският режим координират насилствена кампания за изгонване на САЩ от Сирия. Тази кампания представлява сериозен риск за силите на САЩ в Сирия и за интересите на САЩ в Близкия изток. Това бе посочено в анализ на Института за изследване на войната през август.

От средата на март Русия предоставя разузнавателна информация на Иран, като същевременно провежда по-агресивни полети срещу силите на САЩ в Сирия.

Иран, Русия и сирийският режим също така координират информационна операция, в която лъжливо се твърди, че разполагането е за защита срещу нападение на американските СДФ на контролирана от режима територия.

Иран, Русия и Башар Асад заедно работят да изгонят САЩ от Сирия

Иран, Русия и Башар Асад заедно работят да изгонят САЩ от Сирия

Нарастване на напрежението в Близкия изток

Нормализирането на връзките между Сирия и арабските държави през тази година създаде благоприятни обстоятелства за засилване на способността на режима на Асад да възстанови контрола си над Сирия по име, като същевременно укрепи руските и иранските позиции там.

Иранските и руските информационни кампании засилват измислените слухове за нападения от страна на международната коалиция върху територията на сирийския режим.