Експертно-журналистическата група Bellingcat, която се занимава с разследването на информации, публикувани в открити източници, публикува резултатите от проверка на сводка на руското военно министерство от 9 ноември за нанесени авиоудари в Сирия.

В официалното съобщение, което беше публикувано в сряда и в което фигурираха видеозаписи от бомбардировките, руското военно министерство обяви, че в резултат на ударите са били унищожени обекти, свързани с терористичната групировка „Ислямска държава".

Според Bellingcat всъщност ударите, които се нанасят по разни обекти, нямат връзка с „Ислямска държава", нещо повече - те с помощта на геолокация са установили, че бомбите са падали на съвършено други места, вместо на тези, посочени от руското военно министерство.

Като доказателство на своите твърдения Bellingcat привеждат карти и снимки на тези места, които се предполага, че са били бомбардирани.

На писменото искане на руската служба на БиБиСи да коментира твърденията на Bellingcat пресслужбата на руското военно министерство не е отговорила.

В съобщението на ведомството се посочва, че за предходните три дни самолети от руската авиогрупа в Сирия са извършили 137 бойни полета, като са нанесли удари по 448 обекта в провинциите Алепо, Дамаск, Идлиб, Латакия, Ракка, Хама и Хомс. Ударите, както твърди руското военно министерство, са нанесени по инфраструктура на терористи.