Нарастващите влияние и дейност на Русия в Африка са "обезпокоителна" заплаха за сигурността на страните от НАТО. Това заявиха министрите на отбраната на Испания и Великобритания, цитирани от "Ройтерс".

На съвместна пресконференция в Мадрид испанката Маргарита Роблес и британецът Бен Уолъс настояха въпросът да бъде разгледан от Алианса.

Роблес посочи, че разширяването на операциите на руската държава и руската частна армия "Вагнер" в страни като Мали и Либия е "много ясно" и ги обвини в подклаждане на организираната престъпност и тероризма.

НАТО не може да остане безразличен в тази ситуация, категорична бе тя.

Русия заплашва с военни мерки срещу разширяването на НАТО

Русия заплашва с военни мерки срещу разширяването на НАТО

Русия: Целта на НАТО е да продължи разширяването към руските граници и да създаде друг фланг за военна заплаха за Русия

От своя страна, Уолъс подчерта, че нарастващата нестабилност, съчетана с глада в Африка, може значително да повлияе на Европа.

Ако Русия може да използва мигрантските потоци като оръжие в единия край на Европа, то със сигурност може да го направи и в другия, предупреди той, визирайки твърденията на западните правителства, че при миналогодишната гранична криза в ЕС Русия е подкрепила съюзника си Беларус в насърчаването на хиляди мигранти, бягащи от войните в други части на света, да преминат към Полша, като отмъщение за санкциите на Съюза.

Нобелов лауреат: Русия е заплаха за целия свободен свят

Нобелов лауреат: Русия е заплаха за целия свободен свят

Позиция на полската писателка Олга Токарчук

Уолъс повтори призива на Роблес към НАТО да включи отбраната на южния си фланг в новата си стратегическа концепция - основната военна доктрина, която ще бъде изготвена на предстоящата среща на върха в Мадрид.

Стратегическата концепция на НАТО трябва да включва целия Алианс, цялата територия, която покрива чрез своето партньорство, настоя той.

По негови думи руската армия вече е изтощена и заплаха ще бъде по-скоро руският флот.

Владимир Путин ще използва флота си като начин да сплаши враговете си и това означава, че той ще бъде в други части, включително южния фланг, добави Уолъс.