Министерството на външните работи на Русия обяви, че икономическият план на САЩ за Близкия изток на стойност 50 млрд. долара е "контрапродуктивен", съобщава "Интерфакс".

Икономическият план призовава за създаването на глобален инвестиционен фонд, който да подпомогне палестинската и икономиките на съседните арабски държави, както и изграждането на транспортен коридор на стойност 5 млрд. долара, който да свързва Западния бряг и Ивицата Газа.

Тръмп може да публикува целия мирен план за Близкия изток преди есента

Тръмп може да публикува целия мирен план за Близкия изток преди есента

Ние боравим с факти, докато изникват, и ние ги оценяваме като екип и излизаме с предложения пред президента

Вчера в Бахрейн приключи икономическата конференция под наслов "Мир за просперитет", организирана от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. На срещата се очакваше да се съберат 50 млрд. долара помощи за палестинците - ако мирният план, който американците възнамеряват да представят на страните след парламентарните избори в Израел през септември, постигне напредък.

Палестинците бойкотираха конференцията и протестираха срещу обстоятелството, че тя се провежда без да се има предвид дипломатическо решение.

Къшнър в Близкия изток търси подкрепа за израелско-палестинския мирен план

Къшнър в Близкия изток търси подкрепа за израелско-палестинския мирен план

Източникът добави, че по-късно тази седмица ще посетят Йордания и Израел

"Ако САЩ са толкова загрижени за палестинското благоденствие, тогава защо наложиха тези наказателни мерки срещу нас", запита реторично високопоставената представителка на Организацията за освобождение на Палестина Ханан Ашрауи.

"Защо удряха палестинска инфраструктура? Защо спряха стипендиите за палестински студенти?", запита тя, имайки предвид орязването на над половин милиард долара помощи за палестинците от администрацията на Тръмп.

Икономическият план на Къшнър за палестинците бойкотиран и осмиван

Икономическият план на Къшнър за палестинците бойкотиран и осмиван

Планът, който пренебрегва ключови политически въпроси, е осмиван и определян като "фантазия, която е напълно в разрез с реалността"