НАТО последователно стяга сили към границите на Руската федерация на фона на призивите за военно сдържане на Русия. Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу в отговор на изявление на германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

"На фона на призивите за военно сдържане на Русия, НАТО последователно стяга сили към нашите граници. Как това вече приключи за Германия и Европа, министърът на отбраната на Германия трябва да знае добре", подчерта Шойгу, намеквайки за резултата от Втората световна война. 

"Сигурността в Европа може да бъде само обща, без да се нарушават интересите на Русия. Но днес именно НАТО не е готов за равнопоставен диалог по този въпрос", твърди руският военен министър.

Германия призова НАТО да започне да заплашва Русия

Германия призова НАТО да започне да заплашва Русия

Защото систематично тормози членовете на алианса от Прибалтика и Черно море

Той нарече катастрофа резултатите от прилагането на плана на НАТО за "сдържане" в Афганистан. "Освен това изпълнението на плана на НАТО за "сдържане" в Афганистан завърши с катастрофа, с която сега е добре запознат целият свят", подчерта още Шойгу.

По-рано германският министър на отбраната в ефира на радио Deutschlandfunk, отговаряйки на въпрос дали НАТО обмисля сценарии за сдържане на Русия за регионите на Балтийско и Черно море, включително във въздушното пространство с ядрени оръжия, изтъкна, че НАТО трябва да даде ясно да се разбере на Русия, че алиансът е готов да използва и такива средства, които биха имали ранен възпиращ ефект и на никого не би му хрумнало да атакува, например, в района на Прибалтика или партньорите на НАТО в Черно море. Крамп-Каренбауер подчерта, че това е основната идея на НАТО, тя ще бъде адаптирана към сегашното поведение на Русия.

НАТО договори генерален план за възпиране на нарастващата заплаха от Русия, Черно море е акцент

НАТО договори генерален план за възпиране на нарастващата заплаха от Русия, Черно море е акцент

Поверителната стратегия има за цел НАТО да се подготви за всяка едновременна атака в регионите на Балтийско и Черно море