Руските сили са започнали нова мащабна офанзива срещу украинския град Авдеевка, като част от кампанията им за осигуряване на контрол над източния регион Донбас, съобщи украинската армия, цитирана от "Ройтерс".

Авдеевка е ключов украински опорен пункт северозападно от окупирания от руските сили град Донецк в Донбас в Източна Украйна.

Вчера врагът започна масирани щурмови действия с подкрепата на бронирани машини в направление Авдеевка и Маринка, посочи военният говорител Александър Ступун.

През последните няколко седмици няма почти никаква промяна в линиите на фронта в Източна Украйна, но боевете бяха интензивни, отчете той и добави, че само за последните 24 часа е имало 610 артилерийски обстрела в близост до Авдеевка.

Лондон: Авдеевка остава най-горещата точка в боевете в Украйна

Лондон: Авдеевка остава най-горещата точка в боевете в Украйна

В някои дни близо 40% от бойните действия са се състояли в този сектор

Русия се опитва да обкръжи малкия град, в който сега живеят едва около 1500 души в сравнение с населението му от преди войната от около 32 000 души.

Сраженията напомнят на битката за друг източен град - Бахмут, който падна под контрола на руските сили през май след месеци на тежки градски боеве.

Русия поднови опитите си да превземе Авдеевка преди повече от два месеца, като силите на Москва се придвижват напред по фланговете в опит да прекъснат линиите за доставки.

"Ожесточените битки продължават. Нашите бойци държат здраво отбраната", увери Ступун.

И руснаци, и украинци не се отказват от Авдеевка

И руснаци, и украинци не се отказват от Авдеевка

Ще се превърне ли Авдеевка във втори Бахмут