Русия вече прилага всички елементи, включени в сценариите на френския президент Еманюел Макрон за развитието на Русия във взаимноизгодното си сътрудничество с други страни. Това коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

Според прессекретаря на Владимир Путин сценариите за Русия, изразени от френския президент Еманюел Макрон, изпъкват сред различни повърхностни и русофобски възгледи, изказани от различни експертни среди.

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Имаме право да не бъдем откровени врагове с враговете на приятелите си?

"Това е много по-обмислен подход, който се харесва на руската страна, включително на руския президент, който, както знаете, цени контакта си с френския президент и високо оценява тези дискусии по отношение на двустранните отношения и по регионалните проблеми, които редовно се провеждат между двамата държавни глави", изтъкна Песков.

В същото време той отбеляза, че сценарият за развитието на Русия се решава от президента, "на когото хората делегираха правото да избира сценарии за развитие чрез избирането му".

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

Песков също така коментирал твърдението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт", отказвайки да даде каквато и да е оценка за състоянието на западния военен алианс.

"Не зависи от нас да решаваме дали НАТО е мъртъв или жив и коя част от тялото му е изпаднала в кома. Ние не сме патоанатоми", коментира Песков пред журналисти.

Той обаче отбеляза, че алиансът първоначално се е сформирал като инструмент за конфронтация и дори за агресия.

"Следователно ние никога не сме били склонни да преувеличаваме ролята на този алианс за осигуряване на глобална и европейска сигурност и стабилност, защото той е инструмент за конфронтация, инструмент за противопоставяне и дори за агресия. Така се отнасяме към НАТО", добави говорителят на Путин.

По-рано, в интервю за The Economist, Макрон каза, че виждал три сценария за развитието на Русия: способността за възстановяване на статута на суперсила чрез разчитане само на собствените си ресурси, преход към "евразийски модел" и намиране на нова балансирана схема на отношенията с Европа.

Макрон също така каза, че НАТО е загубило вътрешната си координация и в момента е в състояние на "мозъчна смърт".