Русия не възнамерява да изпраща свои миротворци в Ирак. Това заяви пред РИА “Новости” официалният представител на руското външно министерство Александър Яковенко.

Нямаме планове да изпращаме миротворчески или въоръжени сили в Ирак. Ние поддържаме тази позиция и ако е необходимо, ще я повторим, подчерта Яковенко.

По думите му, темата за миротворците ще бъде обсъдена подробно в контекста на предстоящите днес разговори между външните министри на Русия и Ирак

Позицията на руската страна е известна и не очакваме никакви изменения в нея, посочи Яковенко.

Хошияр Зебари в Москва Иракският външен министър Хошияр Зебари опроверга информацията, че е поискал изпращането на руски миротворци в страната му. Той каза, че Багдад е наясно с позицията на Москва.
Зебари обаче обяви, че Ирак планира да се обърне с молба към Русия да изпати нов посланик, за да бъдат възстановени дипломатическите отношения между двете страни.

По повод предстоящата срещу с руския му колега Сергей Лавров Зебари отбеляза, че възнамерява да обсъди участието на руски компании във възстановяването на иракската икономика.
Ние много искаме руските енергетици да се върнат в Ирак, за да довършат работата си по изграждането на четири електроцентрали.
Естествено разбираме, че е необходимо да осигурим тяхната безопасност, посочи дипломатът.

Работната визита на иракския министър ще продължи два дни. Наблюдатели коментират, че това ще бъде първата среща на руското ръководство с представител на иракското правителство.

Очаква се Зебари да се срещне освен с колегата си Лавров, и със секретаря на Съвета за сигурност Игор Иванов.