Русия не е притеснена от евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, но ще даде категоричен отговор, в случай че Алиансът разположи военната си инфраструктура в тези страни. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Ние нямаме такива проблеми с Швеция и Финландия, както, за съжаление, имаме с Украйна. Нямаме териториални спорове. Нямаме нищо, което би могло да бъде притеснително от гледна точка на членството на Финландия и Швеция в НАТО. Свободни са да го направят, ако искат. Но трябва ясно да разберат, че преди не е имало заплахи за тях, а сега ще трябва да вземем ответни мерки в случай на разполагане на военни контингенти и инфраструктура там и ще трябва да създадем същата заплаха за териториите, откъдето идват и заплахите към нас", обясни той.

"Това е съвсем очевидно! Не го ли разбират? Преди имахме добри отношения (с Финландия и Швеция), а сега ще има някакво напрежение. Очевидно е, че няма как да се избегне", подчерта Путин.

По негови думи няма основания да се правят паралели между присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и членството на Украйна в Алианса.

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Пробив на форума на Алианса в Мадрид

"Това е погрешна теза, която няма нищо общо с реалното състояние на нещата. Нашата позиция винаги е била и е, че НАТО е остатък от Студената война. Той е необходим само като инструмент на политиката на Съединените щати да контролират своите сателити. Няма нищо друго в това", отбеляза руският лидер.

"Дадохме им такава възможност, разбирам това. И те използват тези аргументи доста ефективно и ентусиазирано, за да консолидират своите така наречени съюзници. Идеята, че ние се противопоставяхме на разширяването на НАТО чрез приемането на Украйна, а сега Алиансът се разширява чрез приемането на Швеция и Финландия, няма сериозни основания", посочи той.

Путин подчерта, че за Русия членството на Финландия и Швеция в НАТО не е същото като членството на Украйна в НАТО. Той допълни, че Алиансът "разбира това доста добре, но просто налага тази теза на общественото мнение".

Путин: Русия ще отговори на влизането на Финландия и Швеция в НАТО

Путин: Русия ще отговори на влизането на Финландия и Швеция в НАТО

Според него обаче двете страни не представлявали заплаха за Русия

"Само за да покажат: аха! Русия не искаше (присъединяването на Украйна към НАТО), но получи двойно повече", коментира президентът.

"Не, това са абсолютно различни неща. И те го разбират, но се стремят да изкривят фактите, за да покажат, че Русия не успява да постигне това, което иска. Но те няма да ни измамят", категоричен бе той.

"Ако Швеция и Финландия искат да се присъединят към НАТО, те са свободни да го направят. Това е тяхна собствена работа, нека се присъединят към каквото си искат. Украйна е различно нещо", повтори Путин и поясни:"Те се стремят да превърнат Украйна в анти-Русия, опора, за да се опитат да сломят Русия. Те започнаха да се борят срещу руската култура, руския език. Те започнаха да преследват хора, които се чувстваха част от руския свят. Няма нищо подобно във Финландия и Швеция. Това е абсолютно различна ситуация", обобщи руският президент.

Русия: Присъединяването на Швеция и Финландия е грешка с дългосрочни последствия

Русия: Присъединяването на Швеция и Финландия е грешка с дългосрочни последствия

Не трябва да си правят илюзии, че Русия просто ще се примири с тяхното решение