Изявленията на Великобритания за доставка на снаряди с обеднен уран на Украйна изглеждат особено цинични преди годишнината от бомбардировките на Югославия, където те бяха използвани. Това заяви в петък началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Кирилов, цитиран от ТАСС

"Особен цинизъм на изявлението на заместник-министъра на отбраната на Великобритания Анабел Голди придава фактът, че то е направено едва ли не в навечерието на поредната годишнина от бомбардировките на НАТО в Югославия - 24 март 1999 г., когато започна операцията на Алианса. наречена "Милосърден ангел". Заповедта за започване на бомбардировките на коалиционните сили е дадена от генералния секретар на НАТО Хавиер Солана, според когото операцията е "хуманитарна", каза Кирилов по време на брифинг за последствията от снабдяването Киевски режим с боеприпаси с обеднен уран.

Той обясни и какво представляват бронебойните подкалибрени боеприпаси - това са артилерийски снаряди, чийто диаметър на активната част е по-малък от калибъра на оръдието. Те се използват за стрелба по танкове, бронирани обекти, като правило, от упор.

"Обедненият уран е тривиално наименование на метал, чиято основа е повече от 90% изотопи на уран-238 и по-малко от 1% уран-235. Използването на обеднен уран в такива боеприпаси е заради високата му плътност, която осигурява пробиващ ефект върху бронята.Този ефект се постига в резултат на използването на кинетичната енергия на самото ядро, както и на обвивката му.Когато се удари в бронята, обвивката от мека стомана се счупва и предава енергията си на ядрото, което пробива бронята", припомни генерал-лейтенантът.

Лондон успокоява за боеприпасите с уран: Няма ядрена ескалация

Лондон успокоява за боеприпасите с уран: Няма ядрена ескалация

Само Русия говорела за нарастващи ядрени рискове

Както отбеляза Игор Кирилов, волфрамовите сплави имат подобни характеристики, но боеприпасите на тяхна основа са много по-скъпи за производство. "Бих искал да обърна внимание на факта, че използването на боеприпаси, съдържащи обеднен уран, няма значително предимство пред волфрама в съвременните военни операции", заключи той.

Същевременно Кирилов заяви, че използването на снаряди с обеднен уран в Украйна ще навреди на украинските войски, на населението като цяло и ще се отрази негативно върху селскостопанския сектор на страната за десетилетия или дори за векове.

"Западът добре осъзнава негативните последици от използването на боеприпаси с обеднен уран", каза  Кирилов.

Той заяви, че данните за използването на обеднен уран от Съединените щати и техните съюзници на Балканите и в Ирак показват сериозни и трайни отрицателни въздействия върху местното население и околната среда.

Русия реагира яростно на плановете на Великобритания, заявени по-рано тази седмица, за изпращане на снаряди, съдържащи обеднен уран, в Украйна.

Лондон твърди, че те са конвенционална форма на боеприпаси, но президентът Владимир Путин каза, че този ход показва, че членовете на НАТО изпращат оръжия с "ядрен компонент" в Киев.

За Унгария е грешка да се изпращат боеприпаси с уран на Украйна

За Унгария е грешка да се изпращат боеприпаси с уран на Украйна

Будапеща се опасява от ескалация на войната

Критици на използването на обеднен уран, като Международната коалиция за забрана на уранови оръжия, казват, че прахът, създаден от такива оръжия, може да бъде вдишан, докато боеприпаси, които не са уцелили целта си, могат да отровят подпочвените води и почвата.

Страни като Съединените щати и Великобритания казват, че обедненият уран е добро средство за унищожаване на модерните танкове. Великобритания твърди, че вдишването на достатъчно количество прах от обеднен уран, което може да причини вреда, "би било трудно".

Кралското научно общество каза в доклад от 2002 г., че рисковете за бъбреците и другите органи от използването на боеприпаси с обеднен уран са много ниски за повечето войници на бойното поле и за тези, които живеят в района на конфликта.

Известно е също, че и Русия произвежда уранови оръжия заедно с около 20 други страни, според Международната коалиция за забрана на уранови оръжия, уточнява Ройтерс.

Медведев: Руските войски ще стигнат до Киев и Лвов, ако трябва

Медведев: Руските войски ще стигнат до Киев и Лвов, ако трябва

Съюзникът на Путин пита украинците искат ли да отворят кутията на Пандора