Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Естония е превърната в тоталитарна държава, съобщава ТАСС.

Така тя коментира думите на заместник-вътрешният министър на Естония Райво Куйт за необходимостта естонските православни енории да излязат от подчинение на Руската православна църква.

По-рано Куйт каза, че служители на Министерството на вътрешните работи на Естония вече са провели първите срещи с енориите на Естонската православна църква и планират да разширят тази дейност през следващата седмица.

"Естония е превърната в тоталитарен режим", написа Захарова в канала си в Telegram.

Естония разтрогна договора с Русия за правна помощ

Естония разтрогна договора с Русия за правна помощ

Ключово решение за Талин

Припомняме, че на 17 април Русия обяви, че експулсира естонски дипломат.

Ходът е в отговор на подобна мярка, предприета от Талин на 19 март.

Руското външно министерство посочва, че е привикало естонския шарже д'афер Яна Ванамьолдер, за да изрази "остър протест" във връзка с обявяването за персона нон грата на руски дипломат "без никакви основания".

"Въз основа на принципа на реципрочност дипломатически служител на естонското посолство в Москва е експулсиран от Русия", отбелязват от ведомството.

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Страната иска да е способна да нанесе решително поражение на руските сили

През март Естония предприе същото действие във връзка с предполагаеми операции на руските разузнавателни служби срещу националната сигурност.

Министерството на външните работи на Естония заяви, че руското посолство се е намесило във вътрешните работи на балтийската страна по неприемлив начин, по-конкретно в съдебния процес, като е придобило документи от наказателно дело и е допринесло за публикуването им в руските социални мрежи.

"Няма да толерираме нито да приемем каквато и да е намеса във вътрешните работи на Естония и ще реагираме на подобни ситуации по бърз и конкретен начин. С експулсирането на дипломата ние демонстрираме, че Естония няма да допусне каквито и да е действия, дирижирани от чужда държава върху нейната територия", заявиха тогава от ведомството.