Руското министерство на отбраната съобщи, че украинските военни умишлено са атакували със снаряди HIMARS сградата на областна болница в Новоайдар в Луганската народна република (ЛНР), където се лекуват военнослужещи и местно население. При атаката са загинали 14 пациенти, съобщи "Интерфакс". 

"На 28 януари в село Новоайдар (ЛНР) около 7:30 сутринта украинските въоръжени сили умишлено атакуваха сградата на областна болница с реактивни системи за залпов огън HIMARS", заявиха от министерството.

Отбелязва се, че в болницата в Новоайдар цивилни и военни лекари са оказвали медицинска помощ на местното население и военнослужещи в продължение на няколко месеца.

"В резултат на попадение на ракети с осколочно-фугасна бойна глава в сградата са загинали 14 пациенти на болницата и медицински персонал, а 24 са ранени с различна тежест", уточниха от руското министерство.

От ведомството допълват, че към момента на всички пострадали от ракетната атака се оказва медицинска помощ.

"Умишленото ракетно нападение срещу известно действащо цивилно медицинско заведение е безусловно тежко военно престъпление на киевския режим, каза руското министерство на отбраната. Всички, които участват в планирането и осъществяването на това престъпление, ще бъдат открити и подведени под отговорност", се казва още в изявлението.