Русия няма планове да нахлуе в Украйна, а предположенията за обратното са злонамерена американска пропаганда. Това обяви началникът на руското външно разузнаване, предаде "Ройтерс".

Представители на САЩ, НАТО и Украйна алармираха през последните седмици за необичайни, по думите им, придвижвания на руски войски близо до границата с Украйна, предполагайки, че Москва може да е готова да предприеме атака.

Украйна предупреди: Русия ще плати скъпо за инвазия

Украйна предупреди: Русия ще плати скъпо за инвазия

Киев правел всичко, за да възпира Кремъл

Русия многократно е настоявала, че е свободна да придвижва войските си на собствена територия и че подобни придвижвания не трябвало да са причина за безпокойство.

"Трябва да успокоя всички. Нищо подобно няма да се случи", увери Сергей Наришкин, началник на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия, в интервю, излъчено по руската държавна телевизия, визирайки коментари относно предполагаеми планове за инвазия на Русия.

"Всичко, което се случва по тази тема в момента, разбира се, е злонамерена пропаганда от Държавния департамент на САЩ", изтъкна Наришкин.

За САЩ всички варианти са на масата за струпването на войски от Русия до Украйна

За САЩ всички варианти са на масата за струпването на войски от Русия до Украйна

Намеренията на Русия остават неясни

Той говори ден след като най-високопоставенията американски дипломат на Държавния департамент по европейските въпроси подчерта, че всички варианти са на масата как да се отговори на струпването на руски войски близо до границата с Украйна и че НАТО ще вземе решение за следващия ход след консултации следващата седмица.

Докато представители на САЩ изразиха опасения относно възможна руска атака срещу Украйна, Москва обвини Вашингтон, Киев и НАТО в провокативно и безотговорно поведение в близост до нейните граници.

Зеленски предупреди: Украйна е напълно подготвена, ако Русия нападне

Зеленски предупреди: Украйна е напълно подготвена, ако Русия нападне

Мощната армия на Киев била напълно подготвена