Руското министерство на вътрешните работи обяви за федерално издирване командира на "Руски доброволчески корпус" (РДК) Денис Капустин, съобщава руската служба на Би Би Си.

В бюлетина за Капустин (известен още под псевдонимите Денис Никитин и Белият Рекс) пише, че се издирва по член от Наказателния кодекс. По кой обаче не се уточнява.

Според Федералната служба за сигурност (ФСБ) Капустин е бил "организатор и пряк участник в атаката на 2 март 2023 г., извършена от членове на РДК срещу села в Брянска област". ФСБ го обвини в "опит за убийство" на основателя на телевизионния канал "Царьград" Константин Малофеев и в организиране на "саботаж и терористичен акт" с помощта на самоделно взривно устройство във Волгоградска област.

Обявени са за издирване и двама "предполагаеми съучастници" на Капустин - Кирил Канахин и Алексей Огурцов, пише ТАСС.

Припомняме, че Брянска област попадна във фокуса на новините на 2 март, когато Русия съобщи за атака на "диверсанти" в района на граничните с Украйна села Любечани и Сушани. Тогава Москва съобщи за нападение от "десетки диверсанти", при което загина един човек, а едно десетгодишно дете беше ранено. То по-късно бе обявено от руските медии за герой, като бе съобщено, че то е спасило други две момичета, като ги е извело от атакуваната кола, след като самото то е било ранено, а чичо му, който е шофирал е бил убит.

За Капустин, като един от най-влиятелните десни радикали в Европа и привърженик на "превъзходството на бялата раса", беше многократно писано от западните медии.

На 2 март, след съобщения за "диверсията" в Брянска област, в телеграм канала на РДК се появи видео, в което Капустин заявява, че "корпусът", базиран в Украйна, е пресякъл държавната граница на Русия, за да демонстрира, че "руският народ може да се бори с режима с оръжие в ръце".

Предполага се, че Никитин е създал РДК през 2022 г. Няма съмнение, че той е в Украйна: през октомври миналата година, заедно със свои сътрудници, той даде пресконференция в пресцентъра на агенция Интерфакс-Украйна. Украинският канал ТСН разказа подробно за Никитин и РДК, които казаха, че "се бият за Украйна".

Никитин твърди, че неговият отряд няма нищо общо с т. нар. легион "Свобода на Русия", за който се твърди, че включва руски доброволци, воюващи за Украйна (но малко се знае за реалната му дейност).

В Русия ожесточават присъдите за диверсия

В Русия ожесточават присъдите за диверсия

Предвижда се от 15 до 20 години или доживотен затвор