Русия уведоми Япония за прекратяването на споразумението за съкращаване на ядрените оръжия, което изтича на 21 май 2024 г. Това се казва в съобщение на руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

"В съответствие със заповед на правителството на Руската федерация от 7 ноември № 3114-р, руското министерство на външните работи уведоми японската страна на 21 ноември за намерението си да прекрати Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Япония относно сътрудничеството за подпомагане на премахването на ядрените оръжия, подлежащи на съкращаване в Руската федерация, и създаването на Комитет за сътрудничество за тези цели от 13 октомври 1993 г. Споразумението ще бъде прекратено след шест месеца от датата на уведомлението, тоест 21 май 2024 г.", се казва в изявлението. 

Руското външно министерство отбеляза, че Япония, под ръководството на премиера Фумио Кишида, провежда открито антируска политика, "включително прилагането на санкции и други мерки, насочени към нанасяне на вреда на Русия, както и увеличаването на военната активност на Токио в Далекоизточни граници" на Руската федерация.

Русия прекратява споразумението с Япония за ядрените оръжия

Русия прекратява споразумението с Япония за ядрените оръжия

Министър-председателят Михаил Мишустин разпореди това в четвъртък

При тези условия, както се посочва в дипломатическото ведомство, Москва смята за "невъзможно да продължи взаимодействието с неприятелска държава по въпроси, засягащи, наред с други неща, интересите" на националната сигурност на Русия, се казва още в изявлението.

Припомняме, че в последните месеци тлее напрежение между държавите.

Русия и Япония не могат да се разберат за риболова около Курилските остров. Спорът датира от края на Втората световна война. И двете страни претендират, че островите са тяхно владение.

Южна Корея, Япония и САЩ осъдиха доставките на оръжие за Русия от Северна Корея. Русия и Северна Корея отрекоха трансфера на оръжие от Севера за използване във войната в Украйна на фона на твърдения от страна на Вашингтон, че има движение на кораби, превозващи контейнери, вероятно с оръжия, между пристанищата на двете страни.

Русия обяви през октомври, че обмисля да се присъедини към Китай в забраната на вноса на японски морски дарове, след като Япония изпусна обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала Фукушима в морето.

Относно ядрените оръжия, Русия обяви, че е готова на диалог със САЩ, стига да не я поучават.

Стратегическият диалог със Съединените щати относно ядрените оръжия "определено е необходим", но такива разговори не могат да се проведат, докато Вашингтон "чете лекции" на Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия готова на диалог за ядрените оръжия със САЩ, стига да не я поучават

Русия готова на диалог за ядрените оръжия със САЩ, стига да не я поучават

Според Москва такива разговори определено са необходими

Русия и Съединените щати - най-големите ядрени сили в света, изразиха съжаление относно постоянното разтрогване на договорите за контрол на оръжията, целящи да забавят надпреварата във въоръжаването от Студената война и да намалят риска от ядрена война.

Русия официално се оттегли от важен договор в сферата на сигурността, който ограничава ключови категории обикновени въоръжени сили заради "неприемливото разширяване" на НАТО.

В отговор Алиансът обяви, че неговите страни членки ще преустановят действието на същия договор.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин подписа закон, отменящ ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, за да приведе Москва в съответствие с позицията на САЩ. Путин отказа да уточни дали Русия ще възобнови ядрените опити.