Американски войник беше осъден в сряда на близо четири години затвор в руска наказателна колония, след като беше признат за виновен от руски съд в кражба на 113 долара от приятелката му и отправяне на заплахи за убийството й, предава "Ройртерс".

Съдебното решение слага край на една бурна любовна история, която събра - и след това разкъса - женен американски сержант и рускиня след международен роман, който се простира от Южна Корея до Русия.

Гордън Блек, 34-годишен американски щабен сержант, беше задържан на 2 май в далекоизточния руски град Владивосток след спор с приятелката си Александра Вашчук, с която се запознал, докато бил в Южна Корея.

Съдия от Первомайския районен съд на Владивосток призна Блек за виновен в кражба на 10 000 рубли (113 долара) от чантата на неговата приятелка и заплаха с убийство.

"Съдът установи, че Блек Г. К. в периода от 01.05.2024 г. до 02.05.2024 г., докато е бил в апартамент на улица "Сахалинская" във Владивосток, по време на кавга, възникнала на основата на лична неприязън, е заплашил да убие жертвата ", каза съдът.

Той е "извършил и кражба", каза съдът.

Блек, стоящ в стъклена клетка в съдебната зала, беше осъден на три години и девет месеца в руска наказателна колония и осъден да върне 10 000 рубли.

Той не се призна за виновен за заплахата да я убие, но призна, че е частично виновен за вземането на парите, макар и поради необходимост. Защитникът му ще обжалва присъдата.

Американски войник отрече пред руския съд да е заплашвал с убийсто приятелката си

Американски войник отрече пред руския съд да е заплашвал с убийсто приятелката си

Гордън Блек отрича обвинението, че е хванал приятелката си за врата по време на кавга

Прокурорите казаха, че по време на спор в апартамента на Вашчук Блек я сграбчил за врата и след това и взел парите. Блек твърди, че този ден приятелката му станала агресивна след като изпила половин бутилка водка и го ударила.

Прокурорите поискаха присъда от четири години и осем месеца затвор, докато защитата поиска Блек да бъде оправдан по всички обвинения.

Вашчук не дойде в съда в сряда. Преди да се скарат, тя наричаше Блек в социалните медии "неин съпруг" и нежно "пиндос", руска жаргонна дума за американците, която грубо се превежда като "Янки пънк".

Блек през април се отписа от Осма армия в Кемп Хъмфрис в Република Южна Корея с постоянна промяна на базата за да се върне във Форт Кавазос в Тексас, но вместо това той отлетя за Китай и след това за Русия, за да се срещне с Вашчук.

Пентагонът заяви, че той е нарушил правилата на армията, като е пътувал до Русия и Китай без разрешение.

Блек има жена и дете в Тексас. Съпругата му Меган каза пред Ройтерс миналия месец, че той и Вашчук са имали бурна връзка.

Майката на Блек, Мелъди Джоунс, каза пред Ройтерс, че той е проследил приятелката си в Русия, въпреки че са се карали непрестанно.

Известно е, че Русия държи в затворите си редица американци, включително изпълнителния директор по корпоративна сигурност Пол Уилън и репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович. Правителството на САЩ определи и двамата като неправомерно задържани и се опитва да преговаря за освобождаването им.

Песков: Русия поддържа контакт със САЩ относно Гершкович

Песков: Русия поддържа контакт със САЩ относно Гершкович

Разговорите продължават, но трябва да продължат да се провеждат в пълна тишина