Кремъл отхвърли призива на САЩ да се откаже от ядрена ракета, изтъквайки, че тя била в съответствие с договора за контрол на въоръженията от епохата на Студената война, който според Вашингтон ракетата нарушава, съобщава "Ройтерс".

Висш американски представител вчера настоя, че Русия трябва да се откаже от своите ядрени крилати ракети 9М729 и установки, или да промени обсега на оръжията, за да се върне към спазването на Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден и малък обсег от 1987 г. и да предотврати оттеглянето на САЩ от договора.

Русия плаши да удря държави, в които са разположени ракети на САЩ

Русия плаши да удря държави, в които са разположени ракети на САЩ

Това предупреди началникът на руския генерален щаб Герасимов

"Русия не е нарушавала, не нарушава и остава ангажирана със задълженията си по договора", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти, след като е бил запитан за настояването на САЩ.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че твърденията на Вашингтон за нарушения на Москва на договора за ракетите са безпочвени, изтъквайки, че САЩ не са представили каквито и да е документи, доказващи обвиненията срещу Русия.

Русия иска преговори със САЩ за ядрените оръжия

Русия иска преговори със САЩ за ядрените оръжия

Кремъл не иска нова надпревара във въоръжаването

Първият дипломат на Русия отбеляза, че производството на ракетните системи 9М729 е извършено изцяло в съответствие с рамката на Договора за ядрените сили със среден и малък обсег.

Лавров също така изрази опасенията си, говорейки на среща на министрите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че Русия регистрира повишена военна активност на някои членове в близост до нейните граници.

"Ние, руската делегация, изразихме загрижеността си с конкретни примери за нездравословната ситуация, която се разви в областта на ОССЕ, включително нарастването на военното и политическото напрежение", посочи руският първи дипломат.