Русия не е приела констатациите на разследването на Израел за инцидента в понеделник, при който сирийската противовъздушна отбрана свали руски самолет, докато се опитва да предотврати израелски въздушен удар край сирийския пристанищен град Латакия, съобщава ливанската телевизия "Ал Маядийн".

Сирия свалила руския самолет при 40-минутна стрелба срещу израелски Ф-16

Сирия свалила руския самолет при 40-минутна стрелба срещу израелски Ф-16

Докладът е от 40 страници. Той е на английски и руски език

Делегация на израелските въоръжени сили пътува до Москва в опит да намали напрежението, предизвикано от инцидента. Делегацията, оглавявана от командира на военновъздушните сили на Израел ген.-майор Амикам Норкин, е споделила гледната си точка на командира на руските ВВС ген.-лейтенант Андрей Юдин за случилото се, включително информацията, която Израел е имал преди въздушния си удар и основните изводи на израелските въоръжени сили за инцидента.

Кореспондентът на ливанската телевизия в Москва съобщи, че руснаците са отхвърлили констатациите на Израел, според които Русия и Сирия са отговорни за свалянето на самолета, като са поискали Израел да започне ново разследване.

Руското посолство в Израел обяви вчера, че действията на израелските военновъздушни сили над Сирия са "безотговорни и неприятелски", изтъквайки, че са изложили руския самолет на опасност, което е довело до смъртта на 15 военнослужещи.

Израел изпрати военна делегация в Москва заради сваления Ил-20

Израел изпрати военна делегация в Москва заради сваления Ил-20

Руските експерти внимателно ще проучат информацията

15 руски военнослужещи загинаха, след като руски военен самолет беше по погрешка свален от сирийската противовъздушна отбрана в района на Латакия. След инцидента израелските военни излязоха с необичайно изявление, потвърждаващо, че са извършили въздушен удар срещу сирийски военен обект, в който е имало системи за производство на прецизни оръжия за Иран и "Хизбула".

Изявлението на руското посолство в Израел беше доста по-твърдо от тона на руския президент Владимир Путин, който след инцидента заяви, че той изглежда като "верига от трагични обстоятелства, защото израелският самолет не е свалил нашия самолет".

"Русия ще предприеме всички необходими мерки за елиминиране на заплахата за живота и сигурността на нашата борба срещу тероризма", се изтъква в изявлението на руското посолство в Израел.

Асад обвини Израел за свалянето на руския самолет

Асад обвини Израел за свалянето на руския самолет

"Този нещастен инцидент беше резултат от израелската арогантност и поквара"