Ако САЩ продължават да се изтеглят едностранно от споразумения, тогава Русия ще приеме редица ответни мерки, включително и военни. Това предупреди заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от руските медии.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви плановете на страната едностранно да напусне Договора за ядрените сили със среден обсег на действие (INF) заради нарушения на споразумението от страна на Русия.

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Не се разкриват подробности

"Ние се отнасяме с безпокойство и порицание към новите опити на САЩ да принудят Русия да направи отстъпки в областта на международната сигурност и стратегическата стабилност чрез изнудване. Руската страна многократно е заявявала, че американската страна няма причини да обвинява Русия за предполагаемо нарушаване на този договор. След всички тези години, те не успяха да обосноват своите произволни твърдения с ясни обяснения защо го правят", коментира Рябков.

Той подчерта, че обвиненията на САЩ срещу Русия по отношение на Договора за ядрените сили със среден обсег изглежда са насочени към прикриване на техните собствени нарушения на договора. Той добави, че САЩ нямат причина да твърдят, че Русия нарушава договора и че всички обвинения са безоснователни.

САЩ скочи на Путин: Русия нарушава договора за ядрените сили със среден обсег

САЩ скочи на Путин: Русия нарушава договора за ядрените сили със среден обсег

По повод речта на Путин пред руския сенат

Русия ще продължи да настоява за диалог със САЩ относно разрешаването на проблемите с Договора за ядрените сили със среден обсег, изтъкна още Рябков.

Според него Москва осъжда последните опити на Вашингтон да убеди Русия да направи отстъпки, които биха заплашили нейната стратегическа стабилност.

"Разчитаме да получим ясни обяснения от него относно естеството на намеренията на САЩ и по-нататъшните им стъпки по отношение на договора", допълни руският заместник-министър на външните работи.

През май Тръмп подписа меморандум, с който нареди на държавния секретар Майк Помпео да предложи санкции срещу Русия в отговор на нарушенията на договора за ядрените сили.

Германия намира за катастрофално оттеглянето на Тръмп от ядрения договор с Русия

Германия намира за катастрофално оттеглянето на Тръмп от ядрения договор с Русия

Европа трябва да предотврати натрупването на ракети със среден обсег на действие