Русия е изпратила до българските власти протестна нота срещу провеждането на наближаващия Луковмарш, предаде ТАСС.

Посолството на Москва у нас изразява надежда той да не се състои и смята за недопустимо провеждането му в София.

За това съобщи пълномощникът на руското Външно министерство Константин Долгов.

Припомня се резолюцията, приета от Общото събрание на ООН срещу героизацията на фашизма.

Маршът ще се проведе в навечерието на честването на 70 г. от победата над фашизма, което предизвиква още по-голямо възмущение, пише още в съобщението.

Според Москва, "група български национал-радикали ще почетат генерал Христо Луков, известен със своите антисемитски и фашистки възгледи".

Събитието е запланувано за 14 февруари, събота, с начален час 17.30 часа. Сборният пункт са пилоните до НДК.

Приопомняме, че всяка година срещу него се обявяват различни организации и посолства.

Миналата година той бе спрян по време на провеждането му заради редица нарушения и бяха задържани 10 души.

Като командир на батарея и артилерийско отделение Христо Луков участва в Балканската и Първата световна война, проявявайки присъщите за български офицер храброст и военни умения.

За периода 1935 - 1938 година ген. Луков е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Преди официалното включване на България на страната на Хитлеристка Германия, Луков прави опити да организира военен преврат и евентуална военна диктатура, с помощта на Гестапо.

Когато България накрая официално застава на страната на Нацистка Германия, Луков смята, че законодателството в България не е достатъчно антисемитско и се бори за закони, по-близки до тези на Хитлер.

От 1942 г. е ръководител на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ). Историци определят СБНЛ като първата организация, имаща вече изцяло оформен фашистки характер и възприела фашистки и нацистки идеи.