Путин-Проди-Ахърн В Москва започна първата среща на върха между Европейския съюз и Русия след разширяването, превърнало организацията в най-големия търговско-икономически партньор на Москва.

За участие в срещата пристигнаха председателят на Европейската комисия Романо Проди, премиерът на Ирландия, която е ротационен председател на ЕС в момента, Бърти Ахърн.

Агенция РИА “Новости” съобщи, че в речта си председателят на ЕК Романо Проди е заявил, че ЕС не счита за необходимо да обезпечи правото на рускоезичното население в балтийските страни. По думите на Проди ЕК придава голяма значение за интеграцията на рускоезичното население в ЕС.
Сега е важна не толкова позицията на съюза, а факта, че същото население започна само да влиза в ЕС, каза Проди.

Той добави, че ЕС е готов да отпусне средства за развитието на Калинингрдска област.

По-късно Русия и ЕС подписаха протокол за завършване на преговорите за достъп до пазара в рамките на присъединяването на страната към Световната търговска организация.
Подписването стана в присъствието на руския президент и ръководството на ЕС. Под документа се подписаха германският министър на икономиката и търговията Герман Греф и комисарят ма евросъюза по търговията Паскал Лам.

Русия ще ускори ратификацията на протокола от Киото, заяви руският президент Владимир Путин. Ние поддържаме процеса от Киото, каза Путин след срещата си с представители на Европейския съюз.
В същото време Русия има някои притеснения, свързани със задълженията, които трябва да поеме във връзка с протокола от Киото, отбеляза Путин.

По време на срещата дискусиите ще се фокусират върху бъдещето на взаимоотношенията между Европейския съюз и Русия и най-вече върху изграждането на новите пространства, договорени на срещата на високо равнище в Санкт Петербург през юни миналата година.

На тринайсетата среща на върха ще бъде дадена оценка на свършената досега работа и ще бъдат обсъдени актуални международни въпроси, сред които обстановката в Ирак, Близкия Изток, Афганистан, Косово и Кипър.

Според първоначалните информации, новите членове на Европейския съюз ще бъдат споменати от Русия, но не в позитивен план.