ИвановРусия няма да подкрепи каквото и да е решение на Съвета за сигурност на ООН, ако то пряко или косвено открива пътя към военно разрешаване на иракския проблем. Това заяви в Лондон руският външен министър Игор Иванов пред Би Би Си, цитира РИА “Новости”.

Той не изключи възможността Русия да се възползва и от правото си на вето в Съвета за сигурност.

Първият руски дипломат повтори още веднъж, че и в момента съществуват възможности за продължаване политическите усилия с цел преодоляване на кризата в Ирак. Русия ще продължи да работи в Съвета за сигурност, за да убеди партньорите си, че мисията на ООН-инспекторите трябва да бъде продължена, подчерта Иванов.

Той отбеляза и факта, че в Съвета за сигурност съществуват различни подходи по иракския проблем – едни смятат, че той може да се разреши по мирен път, а други са на мнение, че политическите средства са се изчерпали.

Иванов посочи, че разединението на Съвета за сигурност може да направи ситуацията още по-сложна. Според първия дипломат на Русия, САЩ и Великобритания трудно ще могат да убедят останалите членове на СС в необходимостта от приемана на втора резолюция за Ирак.