Русия е изпратила войски до западните си граници за "тренировъчни учения" в отговор на "застрашаващи" действия на НАТО. Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от "Франс прес".

Изявлението идва, след като Украйна и нейните западни съюзници обвиниха Русия през последните седмици, че е струпала десетки хиляди войници на границата си с Украйна, докато НАТО каза на Москва да прекрати своето "неоправдано" струпване.

"В отговор на военните действия на алианса, които застрашават Русия, взехме подходящи мерки", настоя Шойгу в излъчени по телевизията коментари.

Столтенберг: Русия да изтегли войските си от Украйна

Столтенберг: Русия да изтегли войските си от Украйна

НАТО, а не Русия, ще реши дали Украйна ще се присъедини

"В продължение на три седмици две армии и три въздушно-десантни части бяха успешно разположени до западните граници на Руската федерация в райони за изпълнение на учения за бойно обучение", уточни той.

Руският военен министър добави, че "войските показаха пълна готовност и способност да изпълняват задачи за осигуряване на военната сигурност на страната" и че ученията ще бъдат завършени "в рамките на две седмици".

Украйна се сражава с проруските сепаратисти в източната част от 2014 г., когато Москва анексира Крим.

Киев и западните му съюзници обвиняват Русия, че е изпратила войски и оръжие в подкрепа на сепаратистите, твърдения, които Москва отрича.

Русия обвини САЩ и НАТО, че превърнали Украйна в "буре с барут"

Русия обвини САЩ и НАТО, че превърнали Украйна в "буре с барут"

Увеличавали доставките си на оръжие за Украйна

Дълго къкрещият конфликт, отнел над 13 000 живота, ескалира през последните седмици, като сблъсъци редовно избухваха и подкопаваха примирието, постигнато през миналата година.

Говорителката на украинския президент Володимир Зеленски заяви пред "Франс прес" вчера, че в момента Русия има 41 000 военнослужещи на източната граница на Украйна и 42 000 войници на полуостров Крим.

По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на Русия да прекрати своето "неоправдано, необяснимо и дълбоко тревожно" военно укрепване около Украйна.

Русия официално предупреди САЩ да стои далеч от руското черноморско крайбрежие

Русия официално предупреди САЩ да стои далеч от руското черноморско крайбрежие

Включва се и Крим, "на хиляди км от базите, рисковете от инциденти са много високи"

В коментарите си Шойгу също така обвини Вашингтон и НАТО в струпване на войски по руските граници, като уточни, че НАТО премествал 40 000 военнослужещи и 15 000 единици оръжия и друга военна техника от други територии в Европа до границата на Русия, като основните сили били съсредоточиени в Черно море и Прибалтика.  

Той каза, че американски войски в момента се прехвърляли от "Северна Америка през Атлантическия океан в Европа".

Турция обяви в петък, че САЩ ще изпратят два военни кораба през Босфора до Черно море тази седмица.

Въпреки че Кремъл увери, че не върви към война с Украйна, той подчерта, че "няма да остане безразличен" към съдбата на рускоговорящите на изток.

България - в авангарда на точката на конфликт между НАТО и Русия

България - в авангарда на точката на конфликт между НАТО и Русия

Черно море ще стане много горещо в следващите месеци, прогонозира Милен Керемедчиев