Русия заяви, че одобрението на американските законодатели на новата военна помощ в размер на 60,84 милиарда долара за Украйна показва, че Вашингтон навлиза все по-дълбоко в хибридна война с Русия, която ще завърши с унижение като това във Виетнам или Афганистан, съобщава "Ройтерс".

Руската инвазия в Украйна през 2022 г. предизвика най-тежката криза в отношенията между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Вчера Камарата на представителите на САЩ прие с широка двупартийна подкрепа законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, предоставящ помощ за сигурността на Украйна, Израел и Тайван. Това се случи въпреки твърдите възражения на някои републиканци.

Дмитрий Медведев пожела на САЩ гражданска война заради военната им помощ за Киев

Дмитрий Медведев пожела на САЩ гражданска война заради военната им помощ за Киев

Причината е русофобията на Белия дом

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че е ясно, че Съединените щати искат Украйна "да се бие до последния украинец", включително с атаки срещу руска суверенна територия и цивилни.

"Все по-дълбокото навлизане на Вашингтон в хибридната война срещу Русия ще се превърне в такова гръмко и унизително фиаско за САЩ като това във Виетнам и Афганистан", предупреди тя.

По нейни думи обикновените украинци са били "водени насила на заколение като "пушечно месо", но Съединените щати вече не залагат на украинска победа срещу Русия.

Западните лидери и Украйна представиха войната в Украйна като заграбване на земя в имперски стил, което показва, че постсъветска Русия е една от двете най-големи национални държави заплахи за глобалната стабилност, наред с Китай.

От своя страна Путин представя войната като част от много по-голяма борба със Съединените щати, които според него са пренебрегнали интересите на Москва след разпадането на СССР през 1991 г. и след това са заговорили да разцепят Русия и да заграбят нейните природни ресурси.

Песков: Това ще обогати още повече САЩ и ще разори Украйна

Песков: Това ще обогати още повече САЩ и ще разори Украйна

Позиция на Кремъл