В целия цивилизован свят има правила кога се разрешава взривяването на граждански самолети с пътници на борда, които нарушават въздушната граница на страната.
Това заяви пред "Известия" ръководителят на Бюрото на военно-политическите анализи Александър Михайлов по повод проекта за правителствено постановление, разработено от военното министерство на Русия.

Документът е на ниво междуведомствено съгласуване. Отбелязва се, че обстрелването на самолетите-нарушители ще става само тогава, когато умишленото взривяване на самолета може да предизвика екокатастрофа, масова смърт на хора или повреждане на стратегически обекти.

Преди подобен обстрел руските въоръжени сили неколкократно ще предупреждават за своите намерения.

"В САЩ след 11 септември към този въпрос има жестоко отношение. Ако самолетът бъде отвлечен, дори взривен - лъжа ли ще бъде", заяви експертът.

Според Михайлов, документът съответства на реалността и той може да внесе яснота във вече съществуващи нормативни разпоредби. Военният политолог напомни, че ако самолет незаконно пресече руската граница, той се съпровожда от руските Военнокосмически сили и може да бъде принудително свален.

Освен това, ако има достоверна информация, че на борда се намират терористи и самолетът не реагира на опита да бъде предотвратено неговото навлизане в територията на страната, по него ще бъде открит огън.

"Документът действително е нужен, защото военните, които дежурят край зенитните оръдия и комплекси, следят на кормилото на бойните самолети, трябва да знаят, че законът е на тяхна страна. Че няма да бъдат възпрепятствани и затворени за това, че защитават интересите на своята страна", заяви експертът.

Той допълни, че проектът трябва да бъде приет след консултации с други силови ведомства и производители на руски авиационни съоръжения: ФСБ, Министерството на промишлеността и търговията, Росавиация и др. заинтересовани структури на Русия.