Русия ще преустанови работата на постоянното представителство и други органи за контакти със Северноатлантическия алианс от 1 ноември. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руските медии.

"В отговор на действията на НАТО ние преустановяваме работата на своето постоянно представителство (...), включително работата на главния военен представител, вероятно от 1 ноември, или може би ще отнеме още няколко дни", уточни той на пресконференция.

НАТО гони осем дипломати на Русия заради враждебна дейност

НАТО гони осем дипломати на Русия заради враждебна дейност

Включително убийства и шпионаж

Също така военната мисия на НАТО в Москва няма да функционира за неопределено време, а информационното бюро ще бъде затворено.

Лавров отбеляза, че сега между страните нямало никаква комуникация по линия на военните.

"Ако у натовците възникнат каквито и да е спешни работи, те могат да се свържат с нашия посланик в Белгия по тези въпроси, който осигурява двустранните отношения между Русия и Кралство Белгия", отбеляза руският първи дипломат.

Алиансът по-рано отмени акредитацията на осем служители от постоянното представителство на Русия в централата на НАТО в Брюксел и съкрати броя на разрешените до десетима души.

По думите на руския външен министър това решение не било обяснено на Русия. Лавров подчерта, че Москва "вече няма да се преструва, че са възможни промени в отношенията в близко бъдеще".

Готвят ли се англосаксонските държави да бракуват НАТО?

Готвят ли се англосаксонските държави да бракуват НАТО?

Въпреки че не е заявена открито, причината за създаване на AUKUS на този етап е сдържане на Китай. САЩ явно не вярват, че НАТО може ефикасно да се заеме с задачата

Спорът бележи последното влошаване на отношенията Изток-Запад, които вече са на ниските си нива след Студената война.

Русия обвинява НАТО в провокативна дейност близо до границите си и наскоро организира големи свои учения.

Алиансът настоява, че е решен да засили сигурността на страните членки, намиращи се близо до границите на Русия, след анексирането от Москва на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна.