Игор Иванов Към края на посещението си в Китай руският външен министър Игор Иванов повтори, че Москва си запазва правото да използва ветото си в Съвета за сигурност в интерес на запазване на мира в света, съобщава Би Би Си.

Иванов каза, че е против всяка резолюция, която би могла да доведе до война с Ирак, но добави също, че е важно да се запази единството в Съвета за сигурност.

Според него няма нужда от нова резолюция за Ирак, но той е готов да разгледа една такава, в която да се дадат повече права на оръжейните инспектори.

Няколко от непостоянните членки на Съвета за сигурност, сред които Пакистан, Чили и Ангола, разкритикуваха петте постоянни членки и настояха те да стигнат до обща позиция по иракската криза.

Коментарите бяха отправени след безплодните разговори в Съвета по проекта за втора резолюция, внесена от САЩ, Великобритания и Испания.

Кореспондент на Би Би Си посочва, че сред страните-членки на Съвета се оформя известна подкрепа за предложение, внесено от Канада, според което Ирак да получи още четири седмици да покаже, че сътрудничи за разоръжаването си.