Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър североизточно от Херсон - стратегически град в Южна Украйна, контролиран от Русия.

За настъплението разкриха руски военни и руски официални лица, разположени в региона. Те съобщават за силен руски отбранителен огън.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че "има нови освободени селища в няколко региона".

Украйна: Русия мобилизира мъже от окупираните Запорожие и Херсон

Украйна: Русия мобилизира мъже от окупираните Запорожие и Херсон

Призовки са връчени на лица, отказали се от украинско гражданство

На изток украинските сили пък навлязоха в контролираната от Русия Луганска област, припомня Би Би Си.

Във вечерното си обръщение към нацията президентът Зеленски заяви, че "ожесточените боеве продължават в много райони", но не даде подробности.

В събота неговите сили си върнаха важния възлов град Лиман в източната част на страната, разположен близо до границата с Луганска област. Руските военни бяха превърнали Лиман в логистична база.

Ами ако Украйна си върне Луганск?

Ами ако Украйна си върне Луганск?

Международната общност не толерира сепаратизма, макар в някои случаи отделни държави да предоставят убежище на сепаратисти

Пълномощните сили на Русия в Луганск заявиха, че украинските войски са навлезли на няколко километра в Луганска област. Съобщенията сочат, че украинците се придвижват към контролираните от Русия градове Кремена и Сватове в Луганск.

На юг Владимир Салдо, руският лидер в Херсон, заяви, че украинските сили са пробили край Дудчани, град на Днепър на около 30 км южно от предишната фронтова линия. Реката се нарича Днипро от украинците.

"Има селища, които са окупирани от украинските сили", каза Владимир Салдо. Според някои руски съобщения украинците вече са превзели Дудчани.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че "численото превъзходство" на украинските танкове е "забило дълбок клин" южно от Золота Балка, село, при което бележеше предишната фронтова линия на Днепър. Той твърди, че в тези боеве руснаците са убили около 130 украински войници.

Сепаратистите от Луганск: Украйна атакува по целия фронт

Сепаратистите от Луганск: Украйна атакува по целия фронт

Лидерът им говори за обединение с Русия

Според Владимир Салдо два украински батальона са се опитали да достигнат до водноелектрическата централа "Каховка", на около 70 км източно от Херсон. Електроцентралата се намира в пристанищния град Нова Каховка.

Украинското настъпление е насочено към линиите за снабдяване на близо 25 000 руски войници на западния бряг на Днепър, припомня "Ройтерс".

От северозападната страна на Херсонския фронт украинската артилерия е нанесла сериозни щети на Антонивския мост, който е жизненоважна връзка за руските сили в града.

Херсон и Луганск са сред четирите региона, които руският президент Владимир Путин обяви за част от Русия след т.нар. референдуми, осъдени като фалшиви от Киев и западните му съюзници. Русия не контролира изцяло нито един от четирите региона, които анексира.

Военният обрат за Русия дойде само часове след декларацията на Путин от петък и големия концерт на Червения площад в Москва в чест на териториалната анексия на четирите украински области.

Киев се закле да си върне всички територии, анексирани от Русия, включително Крим, завзет от руските войски през 2014 г.

В Луганск е ударена руска военна база

В Луганск е ударена руска военна база

Няма данни за ранени и убити

Руското министерство на отбраната заяви, че резервистите, призовани в армията съгласно заповедта на Путин за мобилизация от миналия месец, сега преминават интензивна бойна подготовка в контролираните от Русия Луганска и Донецка област. Кремъл планира да призове около 300 000 резервисти.

Неофициални източници твърдят, че Путин мисли да свика под армията над 1 млн. души.