През последните три дни във войната в Украйна са загинали 71 руски военнослужещи, а 210 са били ранени. Информацията идва от думите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу наруши установената традиция и съобщи за руските жертви, отчитай контраофанзивата на Украйна, която според неговата версия е започнала преди три дни, но е била успешно отблъсната.

"За съжаление, това не мина без наши загуби. Общо 71 военнослужещи загинаха, а 210 бяха ранени в обединената групировка на войските при отблъскването на настъплението на противника", заяви министърът.

От началото на инвазията си в Украйна досега Министерството на отбраната е давало официална информация за броя на военните жертви само два пъти - последния път през есента на 2022 г. В първите дни на 2023 г. руските военни признаха, макар и трудно, 89 жертви на украинския удар в Макеевка, срещу 400 твърдяни от Украйна, а британското разузнаване и да смята, че жертвите са поне 300. Самият Шойгу за последен път говори за жертви на 21 септември, когато руският президент Владимир Путин обяви мобилизацията. Тогава по данни на руското МО общият брой загинали се отчита на 5 937 души.

Руската редакция на BBC съвместно с "Медиазона" и доброволци води списък с имена на руски военни, които са успели да потвърдят по официални данни - съобщения на официалните руски власти, федерални и местни, както и от наблюдения от нас 60 руски гробища. Повече от 25 000 имена вече са потвърдени.

Украйна и Русия драстично се разминават за разменените "новогодишни подаръци"

Украйна и Русия драстично се разминават за разменените "новогодишни подаръци"

За удар по база на мобилизирани в Макеевка, Донецка област

Вчера Шойгу разказва, че "в продължение на три дни" Киев е "започнал отдавна обещаното настъпление в различни части на фронта, като за целта е съсредоточил големи количества техника и жива сила". По думите му на 4 юни 23-та и 31-ва механизирана бригада на украинските въоръжени сили са се опитали да напреднат в пет направления, но са били отблъснати.

От изказването на военния министър само броят на военните жертви - 71 - е новина. Министерството на отбраната съобщи за опит за контраофанзива в пет направления през нощта на 5 юни. В прессъобщението вече се споменаваха 23-а и 31-а бригада и 16 ударени танка, както и загубите от украинска страна - многократно по-големи от броя на убитите руски войници, които Шойгу съобщи във вторник. Споменава се и Валерий Герасимов, ръководител на обединената група войски, за когото се твърди, че е бил "на един от предните пунктове за управление в това направление".

И без да настъпва, руската армия дава много жертви

И без да настъпва, руската армия дава много жертви

Най-много загинали има сред затворниците и мобилизираните