Москва разшири списъка на британските официални лица, на които е забранено да влизат в Русия в отговор на британски санкции, наложени заради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални, предаде "Франс прес".

В изявление на руското външно министерство се казва, че в отговор на "неконструктивни и недружелюбни" наказания на Обединеното кралство то е решило да "увеличи броя на британските граждани, на които се отказва влизане в страната ни".

Русия наложи санкции на ЕС по случая с Навални

Русия наложи санкции на ЕС по случая с Навални

Руската страна, действаща на базата на реципрочност, реши да разшири списъка

През октомври британското правителство обяви, че ще последва Европейския съюз при налагането на санкции, таргетиращи руски официални лица заради атаката срещу Навални с нервнопаралитичното вещество новичок.

Британските санкции включват забрани за влизане и замразяване на активи на шестима руски официални лица, включително началника на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Москва по-рано този месец удари страните от ЕС с реципрочни санкции в отговор на мерките на Общността.

Путин: Хвалещият се с хуманност Запад не трябва да налага санкции в пандемия

Путин: Хвалещият се с хуманност Запад не трябва да налага санкции в пандемия

Русия не се меси във "великата нация САЩ", но външни лица ще опитат да се месят в Русия

Санкциите на ЕС за отравянето на Навални бяха наложени като част от пакет, който също наказа Русия за, както я определи Брюксел, дестабилизиращата роля на Москва в Либия.

Навални беше отровен през август по време на пътуване до Сибир преди местните избори. Той беше откаран за лечение в Германия, а медицински експерти от няколко западни държави стигнаха до заключението, че е бил отровен с бойното отровно вещество, разработено по времето на СССР.

Вчера Русия също така удари със забрани за влизане висши служители на специалните служби на Германия, след като ЕС и Великобритания санкционираха няколко служители на руските спецслужби за хакерските атаки срещу компютърната мрежа на германския парламент през 2015 г.

Русия удари висши служители на спецслужбите на Германия

Русия удари висши служители на спецслужбите на Германия

Забрани им да влизат в страната