Руските миротворци са регистрирали пет нарушения след сключването на споразумението за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. Това съобщава "Интерфакс", като цитира руското министерство на отбраната.

Случаите са регистрирани в района на Шуша и Мардакерт (съответно два и три), се казва в бюлетина на руското министерство на отбраната за дейността на руския мироопазващ контингент в зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

Командването на руския мироопазващ контингент, в сътрудничество с азербайджанската страна и представители на Карабах, провежда разследване на тези факти", отбелязва военното ведомство.

В съобщението се отбелязва, че руските миротворци поддържат "непрекъснато взаимодействие с Баку и Степанакерт, насочено към предотвратяване на кръвопролития, гарантиране на сигурността и спазване на хуманитарното право по отношение на цивилното население".

Според Министерството на отбраната на Руската федерация, 1340 цивилни, включително 607 деца, които в момента не могат да се върнат по домовете си, продължават да бъдат на разположение на руския мироопазващ контингент.

Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах

Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах

2020 г. Москва пое отговорност да защити Лачинския коридор и да гарантира сигурността

Припомняме че по-рано в четвъртък, арменският премиер Никол Пашинян коментира, че Ереван носи своята част от отговорността за ситуацията в района на Карабах, но подчерта, че провалът на руската мироопазваща мисия в региона не трябва да се пренебрегва.

Премиерът посочи по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на страната, че съгласно споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах от 2020 г. Москва е поела отговорността да защити Лачинския коридор и да гарантира сигурността на местното население в района.

По думите му, последната ескалация на напрежението се е случила, защото "миротворците" не са успели да договорят "прекратяване на огъня" преди началото на конфликта.

"В края на краищата всички предупреждавахме за това, казвахме, че Нагорни Карабах е блокиран от азербайджанска военна техника. Защо тогава не се случи това посредничество", каза Пашинян.

Военни блогъри критикуват пасивността на Путин в Нагорни Карабах

Военни блогъри критикуват пасивността на Путин в Нагорни Карабах

В очакване на мирното споразумение

Няколко военни блогъри отбелязаха, че руските военни не са реагирали, когато азербайджанските сили са свалили руски хеликоптер Ми-24 по време на войната в Нагорни Карабах през 2020 г., и изразиха раздразнение от предположението, че руските военни по същия начин ще игнорират и последните смъртни случаи. Това припомни Институтът за изследване на войната (ISW).

Руските военни блогъри продължават да се оплакват от отслабващото влияние на Русия в Армения.

Азербайджан заяви в четвъртък, че арменци от Нагорни Карабах са пристигнали за преговори, след като отцепилият се регион беше принуден да прекрати огъня.

Арменската делегация пристигна в град Евлах за разговори, съобщиха от президентството на Азербайджан. Рамин Мамедов представлява азерската страна, съобщават местните медии.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви победа над планинския регион вчера, като заяви, че неговият "железен юмрук" е изпратил идеята за сепаратистки арменски Нагорни Карабах в историята след светкавична 24-часова военна операция.

Арменска делегация от Нагорни Карабах пристига в Азербайджан за преговори
Обновена

Арменска делегация от Нагорни Карабах пристига в Азербайджан за преговори

Азербайджан казва, че арменците от Карабах пристигат за среща след прекратяване на огъня

Междувременно, Главната прокуратура на Азербайджан започна наказателно разследване на два инцидента в Карабах от 20 септември, довели до смъртта на шестима членове на руския мироопазващ контингент и раняването на друг. Разследването е поверено на следствения отдел на ведомството, се казва в съобщение на Главната прокуратура, съобщава ТАСС.

В четвъртък е проведен телефонен разговор между главните прокурори на Азербайджан и Русия. Страните са се договорили да проведат цялостно разследване в тясно сътрудничество. 

По-рано Москва призна за убити сини каски, но не разкриха точния брой на загиналите, нито кой е виновен за обстрела.

Арменските специални части са задържали в четвъртък няколко протестиращи близо до сградата на правителството в центъра на столицата Ереван. Това съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на инцидента.

Протестиращи поискаха по време на протеста оставката на премиера Никол Пашинян заради събитията в Нагорни Карабах, като някои от тях са стигнали до сблъсъци с полицията. Силите за сигурност призоваха гражданите да запазят спокойствие.

Армения трябва да бъде "свободна от конфликти" в името на своята независимост, каза премиерът Пашинян на своите сънародници в четвъртък, в което не спомена пряко Нагорни Карабах.