Руските депутати в долната камара на парламента прокараха спорен закон, който позволява на властите да забраняват чужди неправителствени организации, считани като „нежелани" в държавата, съобщава „Франс прес".

Прокремълските законодатели одобриха с мнозинство закона, който все още трябва да бъде приет в горната камара и да бъде подписан от руския президент Владимир Путин. Той атакува международни неправителствени организации, обвинени в подкопаване на сигурността на Русия.

Законът, който не е одобряван от омбудсмана по човешките права към Кремъл, позволява на властите да забранят чуждестранни граждански групи, които се разглеждат като заплаха за „военните възможности" или „конституционните основи" на Русия. Ще бъдат преследвани и местни активисти, които работят с организациите. Според закона те могат да бъдат глобени или да влязат в затвора за период до 6 години.

Редица активистки организации вече осъдиха законодателството.

През 2012 година страната прокара законодателство, което принуждава местни неправителствени организации, които са финансирани от чужбина да се регистрират като „чужди агенти".